Kvinnor i historien, del 1

Brunheten (länk) skriver om hur hon läste historia och hur lite den traditionella historieundervisningen beskriver kvinnor och deras levnadsförhållanden. det tyckte jag också och TYCKER fortfarande. Vid historiska universitetsstudier är man duktig på att ständigt påpeka detta. Vid varje föreläsning påpekas, för att ha ryggen fri, att detta naturligtvis till största del är männens historia. man lägger också in ett antal föreläsningar som speciellt tar upp "undantagen", dvs de kvinnor som trots massivt förtryck lyckades göra sig så hörda att eftervärlden kan lära av dem och om dem. Några föreläsningar handlar också om deras levnadsvillkor, det lilla vi vet, och om den gängse, missogyna, synen på kvinnan som vi vet mycket om. Nästan alla stora tänkare har något nedvärderande att säga om kvinnor. Tvärtom, mot vad man kan tro (och det här är min egen uppfattning som styrks av ganska omfattande studier) så blev det inte bättre och bättre för kvinnor. Man kan till exempel styrka att det blev MINDRE frihet för renässansen kvinnor än det var på medeltiden, överlag. De som höjde sina röster till kvinnans försvar var få liksom de kvinnor som alls hördes och som vi har kvar källtexter ifrån. För texter är trots allt den säkraste vägen vi historiker har att tolka historien. I perioder har kvinnan som symbol idealiserats, jag tänker på tex Dante´s Beatrice som fick agera symbol för dygd och moral. Men även med dessa strömningar så förändrades kvinnors villkor inte nämnvärt och att idealiseras i litteratur är långt ifrån det erkännande som kvinnor behövde. Snarare förstärktes "Hora/madonna"-myten mer.
 
Under upplysningens frihets och jämlikhets tankar där varje individ hade okränkbara rättigheter visade det sig snart att det egentligen bara gällde vita, europeiska, medelklassmän som var medborgare.
Rousseau, en av den tidens mest hyllade tänkare slår fast att kvinnan visserligen är själsligt jämlik mannen men att hon har andra plikter och bland de främsta "att behaga mannen" och hålla samman familjen. Därför ska man, i kvinnans uppfostran, alltid ta hänsyn till mannen...
 
Visst blir man matt?
Innan jag tar upp ett av mina "favorit undantag" vill jag poängtera att dessa kvinnor ÄR undantag. Historiens förtryck mildras inte av att vissa kvinnor höjde sin röst mot alla odds.
Mary Wollstonecraft är en intressant feministisk tänkare (även om feminism vid denna tid är en anakronism). Hon var oerhört produktiv och skrev filosofiska verk, politisk historia, om pedagogik, romaner, essäer och en mängd brev och recensioner. Hon fanns bland de radikala kretsarna i London och försörjde sig på sitt skrivande. Hon sympatiserade med den franska revolutionens grundläggande idéer och är mest känd för eftervärlden genom "A vindication of the rights of woman" 1792
Hon föreslog revolution i kvinnornas värld. Med förnuftet som ledstjärna skulle kvinnor få samma utbildning som män (hon föreslog att pojkar och flickor gick i samma skola oavsett klasstillhörighet.)
I förbigående nämner hon också, som en självklarhet att kvinnor ska vara representerade i politiska organ och vara med och styra staten. Hon framhäver moderskapets glädje men ser det problematiska och anser att både män och kvinnor ska slippa göra valet mellan utbildning och familjeliv. Hon var inte elitist och ville inte argumentera några få kvinnors betydelse mot alla odds utan arbetade för goda villkor för flertalet. Hon var för tiden sexuellt frispråkig i sina brev och värderade förnuftet över passionen, vänskap före erotisk dragning. Passionen kom dock att spela en avgörande roll i hennes liv då hon blev en ensamstående mamma, depprimerad och gjorde flera självmordsförsök. Hon kom dock att gifta sig med en lika radikal man och föda en dotter. Själv dog hon vid barnets födelse och sörjdes djupt av sin make.
Hon var i någon mån religiös men om det stod mellan förnuft och tro så vann förnuftet alla gånger. Hon använde dock religionen som ett argument i sin kamp för kvinnan:
 
"Om man tillstår att kvinnan har en odödlig själ måste man även tillstå att hennes uppgift i livet är att utveckla sitt förnuft"
 

Det finns mycket att skriva om denna kvinna, jag skrapar här på ytan. Men jag jobbar på en tenta som inte låter vänta på sig där denna formidabla kvinna är en väsentlig del. Håll till godo!
Jag lämnar er med en uppmaning att läsa Jennys/Brunhetens inlägg som skär i hjärtat.





NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?