Vi lever INTE i världens mest jämställda land och varför kvinnor är kortare än män

Två blogginlägg har fastnat i mitt huvud den gångna veckan.
 
Det första är skrivet av bloggaren Hej Blekk och handlar om Sverige, världens mest jämställda land... eller? Enligt The Global Gender Gap Index har vi inte varit det sedan 2006/2007. Sedan dess har Sverige legat stadigt på en fjärdeplats. Bra ändå kan någon då tycka men jag tycker att 1/ mycket tyder alltså på att vi blir sämre inte bättre och 2/det gamla argumentet att "Vi lever i världens mest jämställda land, sluta gnäll" är irrelevant.
 
Som källkritiker i själen ser jag naturligtvis att även denna källa går att kritisera utifrån vilka faktorer de väljer att fokusera på samt vad de har för agenda. Men jag väljer att inte hänga upp mig på det. Det är ju deras siffror antifeminister använt för att försöka tysta oss med ovanstående argument. Är det inte mer än rätt att vi då tar till oss när de siffrorna ändras? Dessa siffror som gett bränsle åt "sluta gnäll"-argumentet har inte varit korrekta sedan sex år tillbaka. Att vi ligger 5-i-topp när det kommer till jämställdehet innebär bara att vi är lite bättre än andra länder. Inte att vi är bra på jämställdhet.
 
Det andra handlar om nyhetsrön från Svt-nyheter som Genus Schemus skriver om.
Varför kvinnor är kortare än män...?
 

"Runt om i världen är kvinnor i genomsnitt kortare än män. Rent biologiskt tyder mycket på att det borde vara tvärtom, alltså att kvinnor borde vara större än män. Honor som ger di kan ha nytta av stora fettreserver, och planetens allra största varelse är inte bara en blåval, utan en blåvalshona. Om kvinnor generellt var större skulle också riskerna i samband med förlossningar minska. I många utvecklingsländer är komplikationer i samband med barnafödande den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor. Och de som drabbas hårdast är småväxta kvinnor med små bäcken, vilket i sin tur är vanligare där det råder näringsbrist.

Pojkar får mer mat

Nya teorier antyder att maktobalans och diskriminering ligger bakom längdskillnaderna. Enligt flera forskare ger vi omedvetet pojkar mer mat än flickor, vilket gör att längdskillnaden mellan könen kan bestå över generationer.

– Jag skulle påstå att det inte finns något samhälle utan någon form av dominans. Det är otroligt att vi inte har upptäckt detta förut, säger antropologen Paola Tabet." (LÄNK till källan)

 

Det är enligt mig TRIST att det inte upptäckts tidigare men inte OTROLIGT. Inte med vad vi vet om mansnormen och patriarkala strukturer. Så sent som igår läste jag om det antika Grekland och synen på att flick-bebisar behövde ammas mindre och kvinnor överlag behövde mindre mat än män. All forskning måste granskas med ett kritiskt öga men bara tanken på dessa nya rön får det att svindla. 

Båda de länkade bloggarna är personliga favoriter och rekomenderas varmt!


NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?