Att jag inte är babian-fadder faller under "alla kan inte kämpa i alla frågor"-kategorin. Att se sin del i förtryck är något helt annat. PUNKT!

Alltså shit vilken jävla rövhatt en är!! Har missat hela debatten kring
"Vita, kränkta, medelklassfeminister" och har läst igen lite ikväll. Vilken
käftsmäll!! En välförtjänt sådan!! Att jag som feminist (som alltid tjatar om
maktstrukturer och normer) så totalt missat att tänka tanken att JAG
tillhör en privilegierad grupp. Jag har naturligtvis TÄNKT det. Sådär i
förbigående när folk tjatar om sin rätt att säga "negerboll" och argt
gormat om tolkningsföreträde och "vit kränkthet", men aldrig PÅ RIKTIGT.
 
Aldrig i samma utsträckning som jag tänker kring min (vita)feminism.
Min kommentar till män som ojjar sig över feministers ilska brukar vara:
"Du är vit, man, heterosexuell, privilegierad och norm! Bu-fucking-hu!"

Vilket jag givetvis står för men att se mina egna privilegier har inte slagit mig mer än i förbigående.
Jag har aldrig tänkt på hur "vit" min feminism är. Hur jag ser alla frågor från min privilegierade position som vit, medelklass (nåja) kvinna. Att feminismen blivit självgod och exkluderande då den utgått från just vita medelklasskvinnor och hur mycket vi behöver andra perspektiv. Hur mycket vi behöver ödmjukheten och käftsmällarna. Hur mycket JAG behöver det och hur mycket läsning jag har framför mig för att ens BÖRJA fatta något som jag aldrig behövt reflektera över. TVÅ nya bloggar ligger nu i min länklista! PK-MAFFIAN och Falskheten! Bara att bege sig dit och inhämta så mycket kunskap en kan.
 
Jag vågar, faan, inte skriva ett ord till i denna fråga för än jag har mer kunskap och jag fattar att jag aldrig kan FÖRSTÅ allt. Men jag ska försöka! Kanske klampar jag rejält i klaveret bara i detta inlägg för att jag förutsätter att jag fattar något som jag bara börjat skrapa ytan på. Ödmjukhet...
 
För några månader sedan började jag läsa MinaSannaOrd av Sanna (finns också i länklistan) som beskriver sig som: "lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma". Skitbra förövrigt och samma käftsmäll. Ännu ett perspektiv som jag behöver för att börja se hur heteronormen genomsyrar hela vårt samhälle. Samma där: Jag har trott att jag fattat men inte sett hur även JAG är normen då jag är heterosexuell (nåja) kvinna. Hur jag alltid ser på samhället ur ett maktperspektiv som vit, cisperson. Precis som män gör när de försöker ta till sig feminism. De måste fatta att de inte KAN fatta så länge de är omedvetna om sin maktposition. (Med maktposition menar jag naturligtvis inte att alla män ser sig i en maktposition utan att de innehar det perspektivet då de är normen.)
 
Feminismen blir inte splittrad av fler perspektiv, och ödmjukhet, utan starkare ju fler som känner sig hemma där. Och just nu har vi en vit medelklass feminism som dominerar hela diskussionen. Punkt.
 
Och kom inte och försök trösta mig med att alla inte kan kämpa för allt och att jag ska ge mig själv ett break! Det är bara ursäkter. Det är min förbannade skyldighet att försöka se så många perspektiv, av min hjärtefråga, som möjligt! Att jag inte är babian-fadder faller under "alla kan inte kämpa i alla frågor"-kategorin. Att se sin del i förtryck är något helt annat. PUNKT!


Regina

Den debatten har jag totalt missat också! Ska genast kolla in bloggarna du länkat :)



URL:





NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?