Manligt och kvinnligt behöver inte uttryckas i det yttre. Alls.

Blondinbella tycker att man ska klä sina barn så att man tydligt ser
könet eftersom hon tycker det är så pinsamt att säga fel (alternativ att
inte veta vad man ska säga). Själv tycker jag att "Barn" är ett ganska
bra ord. Det täcker in barn med både snippa och snopp samt bäddar
för få pinsamheter (såvida det verkligen är ett barn och inte en mycket
kort person eller en apa, men sannolikheten är väl inte allt för hög?)
 
Tyvärr, alla tanter/farbröder på stan som generat sig med att kalla mina barn för flickor,
jag klär inte mina barn för att göra livet enkelt för dig. Inte heller tycker jag
att du har anledning att känna dig generad eftersom "tjej/flicka" inte är ett skällsord.
Hade ni sagt: "Nej men oj vilka gulliga små hundar du har" hade jag kanske blivit
aningen sne.
 
Jag klär (och kommer att klä) mina ungar glatt och varierat för att ge dem möjlighet
att hitta sin egen smak. Jag kommer länge att styra vad som hamnar i garderoben eftersom
de inte behöver (eller kan axla) det ansvaret. När de börjar uttrycka vad de vill ha på
sig får jag anpassa mig efter situationen.
 
Som feminist och genusentusiast kommer jag att kämpa för deras rätt att vara sin egen person, frikopplat från vad inskränkta människor tycker att de ska vara utifrån att de har snopp.
Jag kommer att kämpa lika hårt för att de ska få spela fotboll som jag skulle kämpa om de valde balett. Men jag kommer framförallt att kämpa för att de ska få välja utan påverkan. En kamp jag aldrig kommer att vinna men som jag kommer att föra ändå.
 
Stackars, stackars Blondinbella, och alla tanter/farbröder på stan, som lider så av mina klädval.
"Påskkärring året runt" tror jag visst att hon kallade det. Det ÄR hemskt att någon, 2013, inte skäms för att uttrycka sådana saker och är så insnöad i könsrollerna att man blandar ihop saker så groteskt.
Hon skriver om att hon är stolt över att vara kvinna och att man i sverige nästan måste skämmas för det... He...Well! För det första vill jag att Isabella ska lära sig skilja på att vara kvinna (dvs ha en snippa) och vara kvinnlig (kvinnligt är det som, typiskt, förknippas med att vara kvinna/ de egenskaper vi förväntas ha). Kvinna är en om en har snippa och därmed borde allt en gör (som person med snippa) vara kvinnligt. Jag kan köra truck, måla naglar, odla hår på benen, tända på kvinnor eller män och vaxa armhålorna och jag är precis lika mycket kvinna för det. Och därmed också kvinnlig. Det är här det blir lite "hårigt" (ha) för enligt Blondinbella så är man en stolt kvinna om man klär sig "kvinnligt" och lägger omsorgsfull make up. Och jag menar att alla med snippa är kvinnliga, utan undantag och därmed också kan vara en stolt kvinna. (Såvida man inte blir nedtryckt av normer och de som uppehåller dem.)
 
Jag går inte osminkad för att jag skäms för att vara kvinna utan för att jag vill visa på att kvinnligt är ett begrepp som missbrukas groteskt av många för att skuldbelägga, håna och frysa ut. FÖR ATT TRYCKA NED KVINNOR! För att jag är lika mycket kvinna ändå! När jag sminkar mig är det ett uttryck för min personlighet. Inte för vad jag har mellan benen.
 
Mina pojkar är pojkar oavsett kläder och INGEN ska komma och säga till dem, eller mig, vad manligt är. INGEN. För i vår familj uttrycker vi inte manlighet och kvinnlighet utifrån vad Isabella, eller någon annan, tycker eller känner sig bekväma med. Manligt och kvinnligt behöver inte uttryckas i det yttre. Alls.
 
En gör det, om en så vill, på vilket sätt en vill.
Jag hånar inte någon för att de väljer attribut typiska för normen och jag betackar mig för hånfulla tillmälen när jag väljer att kliva utanför normen. Allt annat är unket!


Emelie

Jag håller helt med dig! Varför kan vi inte bli behandlade som individer istället för att fokusera på vad man har mellan benen? Dessutom verkar inte folk fatta att det finns fler färger än blått och rosa. Min son har alla regnbågens färger i sin garderob. Jag tänker som du: jag vill att han ska hitta sin egen stil och bli accepterad för det.

Jättebra blogg förresten :)

Kram Emelie

Svar: Hej Emelie! Tack för att du tog dig tid att kommentera! Det lyste upp en annars ganska jobbig dag. Kul att du tänker i samma banor som jag. Tänk om vi bara kunde få med oss resten av världen :) Det stör mig att det är sådana som vi som är undantagen. Jag menar: Vill inte alla att deras barn ska växa upp till något unikt som de själva fått välja?!? Känns super-konstigt att normen är "Styr ditt barn" inte "låt dem upptäcka själva". Jag förvånas varje gång jag får mothugg. HUR kan min åsikt vara kontroversiell???? Då är de skönt att luta sig mot sina, kloka, läsare.Tack för att du läser! Det gör mig glad! / Julia
aliaslillamy



URL:


Regina

Bra skrivet, som vanligt!
Jag är så less på att allt måste kategoriseras som antingen manligt eller kvinnligt. Särskilt på jobbet gillar några att påpeka mina "okvinnliga" egenskaper. Tydligen är jag ingen riktig kvinna, för jag tackade nej till choklad en gång. Jag är dessutom mer man än en man på jobbet, eftersom jag var sämre än honom på att koncentrera mig om jag lyssnade på musik samtidigt. Det kan ses som oskyldiga skämtsamma kommentarer men jag blir galen på dem. Tyvärr kommer jag aldrig på något smart att säga i såna situationer, utan blir bara sur och muttrar att det var konstigt och onödigt sagt, och då är jag plötsligt en typisk kvinna igen... Mycket märkligt.

Svar: Det svåraste som finns är att finna sig i stundens hetta och smaska dit en riktigt bra motkommentar. Man är alltid efterklok. Jag vet människor som är bra på att ta upp saker i efterhand när de kommer på hur de skulle ha sagt. Men så modig är inte jag. Jag känner mig fånig, som om jag gått och tänkt på det "skämtet" läänge (vilket jag ju gjort men det vill man ju inte erkänna) och då blir det så lätt för dem att dra den gamla goda "är du inte lite typiskt kvinnligt överkänslig nu?".Det är inte lätt. Folk kan alltid hävda att man är lättkränkt och humorlös. Båda fula sätt att trycka ned en person. Det slutar alltid med att jag, i brist på annat, kör med:
"50-talet ringde och vill ha tillbaka sin humor/kvinnosyn/människosyn". Lame, i know.
Tur att vi kan stötta varandra!! Vad vore vi utan medsystrar?
Om vi verkligen tror att män och kvinnor är olika (i grunden) så är det inte långt bort att behandla dem olika också. Och då har vi inte jämställdhet...
All styrka till dig!! / Julia
aliaslillamy



URL:


hanna

Amen to that! Jag stör mig även så mycket på att folk som råkar säga hon till Milo blir helt förskräcka över att ha kallat milo för tjej. Som att det är dåligt att vara en flicka liksom!

Svar: Aaaaaaaaaaamen!!
aliaslillamy



URL:





NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?