Dagens fråga

Om jag hade döttrar, skulle de ha rosa kläder??

Det  enkla och snabba svaret är: JA, givetvis!

Rosa är en fin färg som alla barn borde ha tillgång till och jag tror att många barn dras till den färgen för att den är stark och fantasieggande. (Nu pratar jag om de starka rosa färgerna, babyrosa är jag själv inte speciellt förtjust i.)

Men ska jag vara lite mer djupgående så skulle mina ev. döttrar (precis som mina söner) få ha kläder i alla färger så länge de är LEKVÄNLIGA (dvs inte hindrar lek för att de är tighta, hårda, för fina/dyra eller hindrar bus och klättring). Men jag skulle uppmuntra till de andra kläderna mer. Försöka förhindra att det blir viktigt att vara fin. Jobba för att de ska välja färg utifrån eget huvud inte vad omvärlden tycker är lämpligt. Uppmana till kreativt tänkande. Dagis, bekanta och hela samhället kommer att kasta rosa efter dem, DET behöver inte jag vara en del av. Färger bär med sig förväntningar på uppförande och kön. Jag skulle tex aldrig köpa en rosa prinsessklänning och förvänta mig att mitt barn inte leker i den för att behålla den fin.

Kruxet är att vi, genom att prata och förhålla oss till färger, samtidigt bekräftar de saker som traditionellt följer med dem... DÄR har jag mycket tänkande kvar att göra.



Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Du är så klok!



URL: http://ninaruthstrom.se





NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?