Väl rutet!!

Jag tror på att uppfostra mina
framtida barn till individer -
inte till prinsar och prinsessor.

Jag kommer förmodligen inte att lyckas fullt ut men jag lägger ribban på högsta möjliga nivå redan nu så kanske jag kan bidra till att könsstereotyperna blir suddiga i kanterna och människor bedöms utifrån hjärta och hjärna istället för snopp eller snippa.

En del i det kommer att vara hur jag klär mina barn.
Varför är det så viktigt?
Mkt krut för en liten fråga kan man tycka.
Det tycker inte jag.

Jag anser att socialiseringen av våra barn, och indelningen i kvinnligt/manligt, börjar direkt.
Det nyfödda (flicke)barnet får en rosa filt på BB medan (gosse)barnet får en blå. Från den stunden börjar vi fostra dem till kvinnor och män, med allt vad det innebär. Barnet med en rosa body får höra hur söt hon är, sagt med en ljus och sjungande röst. Barnet med blå body kallas liten tuffing och förväntas bli bra på fotboll för att han sprattlar med sina små ben.
(Förmodligen sprattlar han inte med benen för att fotboll är inprogrammerat i hans DNA utan för att han har gaser - men who the fuck cares liksom.) Om barnet med rosa body sprattlar lika frenetiskt så säger man att hon ska bli ballerina...

Men det stannar inte vid fotboll och ballett.
Flickan förväntas vara söt och ta ansvar för
sina egna och andras känslor. Pojken däremot
ska vara tuff och visar han för mycket känslor
eller visar intresse för ballett så blir pappa orolig
för att han ska bli bög. Snabbt lär han sig att
det är tuffhet som räknas och förmågan att sätta
ord på sina känslor tränas aldrig. I slutändan
har vi flickor som tar ansvar för allas känslor och
har ångest för att inte vara tillräckligt söt medan
killarna spelar tuffa och bär på frustration för att
de inte vet vad de känner.

OBS! Jag betackar mig från kommentarer som "Jaa, men jag känner en kille som är både tuff och känslig". Jag förnekar inte att undantag finns - men jag pratar generellt!! Jag har svårt för åsikter som springer ur att människor känner ett undantag och därför tror att världen ser ut så.

Jag menar att kläder är en viktig del. Under några år får vi chansen att påverka våra barn och väga upp det samhället prackar på dem, ska vi inte ta den chansen?? Jag tycker att barnkläder ska vara tåliga, lekvänliga och könsneutrala. När mina barn är gamla nog att välja själva så får de givetvis göra det (inom rimliga gränser), jag vill inte att de utsätts för mobbing. Men så länge de är små kommer jag att försöka hålla klädseln neutral. Mina barn ska ha mer än två val här i livet. Inte bara manligt och kvinnligt utan de ska få vara individer!

Däremot ser jag en poäng i att vända på steken - sätta på söner rosa osv. Inte som ett politiskt statement för mig som moder utan för att sonen då, automatiskt, får andra förväntningar på sig.
Joo, så inskränkta är vi vuxna!! Om vi ser ett barn i rosa gör vi rösten ljus och frågar hur de känner.

Poängen med detta är inte att göra flickor mer lika pojkar utan tvärtom. Jag vill ha en känslig och empatisk son!! Självklart får han ha rosa och leka med dockor. Tids nog tar världen ur honom det och jag kan bara hoppas att en smula av detta finns kvar inom honom.

And don´t get me started med hur stora skilnader det är mellan pojk-och flickkläder! Det skiljer inget kroppsligt mellan flickor och pojkar på små barn (förutom det mellan benen) ändå är flickornas kläder mindre i storleken och har gulliga tryck. Pojkarnas däremot är i mörka färger med tuffa tryck. Pojkarnas är mer tåliga medan flickornas kläder ska vara snygga, inte praktiska. Spets, puffärmar och gud-vet-allt...
Vari ligger logiken i att ha figursydda tjejkläder??!!
Ja´ba´undra´liksom!!

Om ni undrar vad som förorsakat detta utbrott så kan ni kika in på Annas, Lady Dahmers och Ninas bloggar som behandlar ämnet. Om ni tycker som jag kan ni oxå kika på kommentarerna så känner ni er mindre ensamma.

En sista grej bara: Jag förväntar mig inte att lyckas med min strategi fullt ut. Jag menar om min bebis får en rosa klänning av en välmenande släkting så är risken att hon kommer att bära den någon gång. Jag anser inte heller att ni som tycker annorlunda än jag är dummingar. Alla har rätt att uppfostra som de anser bäst. Men med det menas oxå att jag har rätt till min åsikt och jag förväntar mig att ni respekterar den, inte skämtar bort den och inte ger mig rosa flickkläder på pin kiv!!

Kärlek och harmoni!


Sofie

Hur konstigt är det inte att färger har fått ett kön... Rosa=snippa och blått=snopp.Helknasigt!



URL: http://sofiesilwer.blogg.se/


Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Bra sammanfattning kring det stora och viktiga ämnet könsroller. Jag håller med dej om vartenda ord.

Precis som du tänker jag att det är endast av godo att sätta ribban högt och försöka undvika könsrollsfälorna i största möjliga mån coh sedan kommer förstås samhället (TYVÄRR) göra sitt till så risken är stor att Ville kommer göra andra val än de jag önskar...

Anna skrev en gång så klokt till de som kommenterade negativt att kläder är väl inte så viktigt. Men att kläder är EN sak, tillsammans med alla andra små delar bildar det helheten.



Välkommen att kika förbi min nya blogg: http://bloggande.ninaruthstrom.se



URL: http://bloggande.ninaruthstrom.se





NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?