Indien 5 Samtal om genus - TheMummy

Resan närmar sig sitt slut. Sista behandlingen fådd. I ärlighetens namn var jag lite otålig. Två timmar är en låååång massage och jag räknade ut att jag sammanlagt fått behandling, varav större delen någon typ av massage, i mer än ett dygn. Gott om tid att räkna under de två timmarna. De sista två dagarna har jag fått fotmassage, ja alltså inte då massage på fötterna, det har jag fått varje dag, utan massage med terapeutens fötter. Jag liggandes på en madrass på golvet och hon mer eller mindre hängandes i ett rep från taket.

 

Två manliga guider har kört på de utflykter jag varit ensam på. Tid för samtal i bilen. Trafiken är galen men det går i alla fall sakta. Jag frågade dem båda ”what about gender issues”?

 

Den ena berättade då för mig att regeringen rekommenderar 1-2 barn. Man får ha fler om man vill men det är svårt att försörja fler. Så uppfattade han frågan. Han var nybliven far och berättade lyckligt hur förundrad han var över att han som man blev trött av att hålla barnet en liten stund medan kvinnor/mammor kan hålla/sköta ett barn hur länge som helst. Han menade att dessa skillnader var kärlek. ”That´s love” att man kompletterar varandra så utmärkt som om någon hade tänkt ut det!

 

Den andre svarade på frågan på ett annat sätt. Han beskrev att sex är ”a big issue” i Indien. Det är brottsligt att ha sex före äktenskapet och man talar inte öppet om sex i familjen. Han menade att en större frihet och sexualundervisning skulle lösa problemet med våldtäkter.

 

Kvinnor förväntas skyla sig och få av dem går ute ensamma efter mörkrets inbrott. Det menade han, har sin självklara förklaring, eftersom det är farligt med de frustrerade männen.

 

Alkohol är inte heller bra tyckte han, det ligger bakom många våldtäkter.

 

På ett cafe med tv såg vi en lättklädd kvinna dansa över tvskärmen. ”Double standards” kommenterade jag. ”That´s tempting” kommenterade han.

 

Suck. Same old, same old. Mycket är annorlunda i Indien än i Sverige men slutshaming och victimblaming är gångbara argument även här och jag hade väl i sanningens namn inte förväntat mig annat.

 

Jag frågade om de har Pridefestivaler. Jodå, i riktigt stora städer och det sprider sig. Ett ljus i mörkret.

 

I behandlingscentret och behandlingsrummen på ayurvedacentret råder tystnad. Den rent av påbjuds. Behandlingsrummen har egna väggar men är öppna upp mot det höga, höga taket (ca 10 meter skulle jag tro). Det gör att man hör när någon talar i andra rum, men som sagt, tystnad påbjuden. Lågmält småprat vid något enstaka tillfälle. Utom, suck, utom en man som dag efter dag pratade på rätt så högljutt. Telefonabbonemang, arbete, lön, bla, bla, bla ……I have a contract with another operator called Telia. Svensk, javisst.

 

En annan svensk man berättade för mig att han kommit hit för att utmana sin ”comfortzone”. Sure, olja up yous ass might do that to you! Min komfortzon utmanades av att jag tidvis hade två asiatiska kvinnor som jobbade på min kropp. Ibland var båda dubbelvikta i en omöjlig arbetsställning för att massera mina ben där jag satt naken och oljig med en klut om huvet. Jag såg deras ryggar och fina håruppsättningar. Som om inte det var nog frågade dom lågmält: -Ok ma´m? Yes, det är väl klart att det är ok eller är det? Associerade till filmer om den koloniala tiden och kände kanske lite historiens vingslag. Jag vet, jag vet, dom är utbildade kvinnor och professionella men ändå. Alltså inte riktigt bekvämt i alla situationer och mina tankar som hade gott om utrymme, gick till de stora korsningarna. Den globala intersektionaliteten. Det var inte helt komfortabelt och jag vet inte om jag vill utmana gränsen till den zonen mer, snarare dra upp den tydligare så att jag ser strukturerna och förstår när jag utövar eller förutsätter makt.

 

Men hur som helst. Om Kerala säger man ”one time is not enough” och det kan nog vara sant. Strikt ayurvedaprogram med behandling och vegetarisk mat i två veckor har varit en fascinerande upplevelse, men inte en som jag skulle upprepa. Det finns så mycket att uppleva och kommer jag tillbaka blir det nog på något annat sätt. Roadtrip på vänster sida i kaoset tex.

 

Bacon är också gott. Och snickers (som ju är vegetariskt).

 

The Mummy


NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?