No Poo - The återförening!

Jag har ju som bekant praktiserat "No Poo" sedan början av 2010 men nu var det länge sedan jag skrev något. När jag blev gravid och spydde dagarna i ända slutade jag med äggschampo. Åsynen av råa ägg och vetskapen om att de skulle i mitt hår gjorde mig än mer illamående. Så jag fuskade ibland (med milda schampon) och provade andra sätt att tvätta håret. Bikarbonat, honung och balsammetoden (som är den metod jag kör på nu, med inslag av bikarbonattvätt ibland). Huden, däremot har jag aldrig fuskat med. Av den enkla anledningen att min hud inte pallar något fusk. Så hur gör jag då?
 
Det är mycket enkelt: Jag använder vatten. Vanligt vatten till ansikte och kropp. Tro mig, man blir ren.
Det har folk blivit i alla tider. Ibland (när jag tex har sminkat mig) använder jag lite sötmandelolja på en tuss innan jag tvättar med vatten. Jag har jobbat på spa och hudvårdssalong med svindyra produkter och aldrig hittat en så bra sminkborttagare som olja (oliv, raps, solros, mandel tom barnängens) på en bomullsrondell. Jag har alltid haft blandhy/känslig men trott att den var av typen "fet hud" och använt alldelens för starka produkter med resultatet: mer fettproduktion och mer finnar. Jag har helt enkelt stört balansen i min hud och nu när jag låter den vara ifred, andas och sköta sig själv har jag mycket mindre problem.
 
Någon/några gånger i månaden skrubbar jag huden med bikarbonat blandat med sötmandelolja.
Jag blandar det direkt i handen och skrubbar. Len som en babyrumpa! Då och då gör jag en OCM-vända. OCM står för Oil cleansing method och för mig innebär det att jag blandar kallpressad olja (jag använder just nu mandelolja men många tar oliv eller raps eller solros, man får prova sig fram) med ricinolja. Tumregeln är att ju fetare, och mer oren, hy man har desto större andel ricinolja. Även där får man prova sig fram. Jag blandar i handen 1 del ricinolja 4 delar mandelolja. Ricinoljan drar ut smuts medan mandeloljan återfuktar. Sedan masserar man, med RENA händer, in oljeblandningen i ansiktet med små cirkelrörelser så länge man orkar (ju längre desto bättre) sedan tar jag en liten handduk och doppar i hett vatten. Det hetaste kranen kan åstadkomma och lägger den över ansiktet tills den svalnat. (Upprepas valfritt antal gånger eller gå direkt på nästa steg.) Sedan blöter jag den igen och torkar bort oljan, blöter igen och torkar tills huden är "ångad" och ren. Här är det läge att tömma porer eller klämma ev. finnar (med rena händer!) och helst inte med naglarna. Sedan baddar jag "ansiktsvatten" (1 del äppelcidervinäger 10 delar kallt vatten) över huden och är klar! Ricinoljan, i för stora mängder, torkar ut så börja med en liten andel av den. Vilken annan olja du ska använda beror på dig och din hud. Läs på om de olika oljorna och välj alltid kallpressad.
 
I perioder då jag svettats mycket eller av annan anledning känt att jag behövt en extra rengörare har jag tvättat med honung som renar och lugnar huden. På vintern när jag är torr brukar jag ta några droppar vegetabilisk olja efter tvätt för att återfukta. Överflödet baddar jag bort med en ren handduk.
 
Sminkar mig gör jag några gånger i månaden. Tycker det kan vara roligt (då jag en gång i tiden faktiskt jobbade med sådant) och jag har mycket kul skuggor och eyliners. Men basen är alltid mineralfoundation (helst från I.D. men de är ju så satans dyra). Provar jag andra (typ flytande) foundations märker jag det direkt då de täpper till porerna.
 
Är periodare då det kommer till deodorant. Då och då tar jag den enkla utvägen och köper en mild, parfymfri variant men helst använder jag deo-stenen som jag skrivit om tidigare i denna kategori, eller ett cocospuder från Lusch. Eller så är jag utan, omgivningen har aldrig klagat hitintills. I smell guuuuuud!
 
Min hud och mitt hår mår bra av detta och dessutom är det billigt. Senaste investeringen var en svinborste till håret för en hundring och det går åt en del balsam (Sillikonfritt offcourse) men bikarbonat, veg.olja och vatten är ju billigt! Det enda man ska tänka på när man börjar är att hud/hår kan behöva lite tid på sig att vänja sig. Själv har jag ju använt schampo och tvål i dryga 26 år innan detta så någon/några veckor får man ge det och justera lite i blandningar och metoder innan man ger upp. Är du intresserad så kika vidare i denna kategori. Det finns en hel del tips! Eller fråga på, kan jag svaret så kan jag! Annars kan ni kika in hos AUDHUMBLES SAMMELSURIUM hon kan jättemycket i frågan och verkar vara en synnerligen vettig människa! (Klicka bara på länken! Do it!)
 
Då vet ni! (Om ni legat sömnlösa och funderat över Mymamman och hennes No Poo-projekt
menar jag :) Puss på er!
 





NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?