2012 års godaste kaka: Kanelströssel-kaka!!

Dagarna innan jul bakade jag en kaka som blev 2012 års absoluta favorit!!
Jag tror det är saltet som gör det. I strösslet på toppen finna en massa godsaker
men också SALT och det bryter av helt underbart mot den saftiga kakan och
alla de andra söta ingredienserna. Denna kaka är underbar!!
Jag hittade receptet hos Bambi som så många gånger förr.
 
 
 
 
Strösseltopping
4 dl vetemjöl
1 3/4 dl ljus muscovadosocker eller farinsocker
1 ½ tsk kanel
1 tsk salt
165 g smör
1 dl grovt hackade pekannötter
 
Fyllning
½ dl ljus muscovadosocker eller farinsocker
½ tsk kanel
2 dl grovt hackade pekannötter
 
Kaka
110 g smör, rumstempererat
2 ½ dl socker
2 stora ägg
5 dl vetemjöl
1 1/4 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 ½ tsk vaniljsocker
2 ½ dl gräddfil
 
1. Börja med strösslet, blanda ihop allt i en skål med fingertopparna tills det är helt blandat och blivit små klumpar. Ställ in det i kylen under tiden.
2. Blanda ihop fyllningen i en annan mindre skål och ställ åt sidan.
3. Sätt på ugnen på 175 grader.
4. Fortsätt sedan med själva kakan. Vispa ihop smör och socker tills det är ljus och luftigt. 
5. Tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker i omgångar.
6. Ha till sist i gräddfilen och vispa ihop ordentligt.
7. Smörj en form med löstagbar botten. Häll i ungefär hälften av kaksmeten i formen och strö sedan över fyllningen.
8. Ha sedan på resten av smeten och till sist strösslet ovanpå. Grädda sedan i ugnen i 50-60 minuter, känns gärna med en sticka så att du är säker på att kakan är klar! Sen ringlade jag över lite florsocker och mjölk (ca 2 ½ dl florsocker + 2 msk mjölk).
 
P.S. Passa kakan så att den inte blir så bränd ovanpå! Efter ca halva tiden så la jag folie ovanpå.


moster

Jag kan intyga att kakan var bland det godast jag ätit i sockerkaksväg! Mums!



URL:


Alex

Jag vill ha meeeer. Jag har tänkt på den där kakan dag och natt sedan nyårsafton. När? När? När?



URL:





NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?