det vi gör nu fungerar inte

Mellan alla upprörande, friande dommar i våldtäktsmål under 2013 finns oerhört många som aldrig uppmärksammas. Men nu uppmärksammas ytterligare en (LÄNK)  där kvinnan skrek så mycket att hennes hals svullnade upp och hon kunde inte skrika mer. Mannen förklarar det med att han trodde att det var en del av det sexuella spelet...
 
 
I Sverige begås enligt Brottsförebyggande rådet cirka 30 000 våldtäkter varje år mot personer över 15 år. Ungefär en tiondel av alla fall anmäls. Mindre än en femtedel av anmälningarna leder till åtal och av dessa leder en ytterst liten del till fällande dom. Många flickor, kvinnor, pojkar, män och transpersoner som utsätts för våldtäkt låter bli att anmäla av rädsla för att inte bli trodda. Statistiken visar också att chansen att få upprättelse är låg. (Länk)
 
Jag ska inte ta upp mycket av er tid denna helg, inget maratoninlägg om vansinnet i samhället och ilskan som bubblar upp. Jag tar det i punktform:
 
- Vi lever i en våldtäktskultur. Våldtäkt är okej i vårt samhälle enligt de som dömmer. Man vänder nästan ut och in på sig själv för att fria.
 
- Om du är man och vill ligga behöver du inte ta en säskilt stor risk när du genomför ett samlag utan samtycke. Risken att kvinnan anmäler är liten. Brottsförebyggande rådet räknar med att så lite som 10-20% av alla sexualbrott anmäls (LÄNK). Bland dessa räknas visserligen sexualbrott mot män in samt alla sorters sexualbrott, men ni fattar. 98% av de misstänkta i de brott som anmäls är män.
 
- Om du har oturen att bli anmäld är risken att det blir åtal, i runda slängar 20%.  
 
- Väl åtalad kan du alltid hävda dumhet, hänvisa till "femtio nyanser av honom" eller till alla de kvinnor som faktiskt VILL bjuda måtstånd. Om du har våldtagit en kvinna med en flaska kan du hävda att det existerar kvinnor som gillar det (hur ska du kunna veta att just denna kvinna inte vill bli penetrerad med en flaska av flera män trots att hon håller ihop benen?)
 
- Min poäng här är att om du har ett uns av "spelare" i dig kan du snabbt räkna ut oddsen för att begå våldtäkt och komma undan med det.
 
- Enlig min mening finns ett stark samband mellan att nedvärdera kvinnor, objektifiera dem (inte bara som en kropp, objekt - utan som en kroppsdel), köpa och konsumera dem i vardagen och sedan chansa på att våldta om de inte är sugna på sex. Med lite god vilja och en advokat som gärna pratar mode kan du t.o.m. få det till att "hon såg sugen ut" utan att egentligen bevisa det eller definiera det.
 
"Qvinnan såsom liten och dum och derför elak, såsom mannens bihang och påhäng skall qväsas till såsom barbaren eller tjufven. Hon är endast behöflig såsom vår äggstock och lifmoder, allra bäst dock som slida!" August Strindberg (I ett brev till Verner von Heidenstam 1888)
 
Kvinnohat och objektifiering i ett klassiskt paket. men inte var Strindberg kvinnohatare inte! Han dyrkade dem också...
 
- Att vi måste börja beväpna oss för i princip alla fall kan du anklagas för att inte ha gjort tillräckligt med motstånd eller inbjudit till att bli ett offer, känns verkningslöst då de flesta inte blir regelrätt överfallna i en mörk gränd. Rättsväsendet underkänner mäns förmåga till empati och vanligt sunt förnuft. Någonstans där skaver det. Gör det inte det för er män?
 
- Vårt samhälle har inte bara uppfostrat våldtäktsmän. det har uppfostrat de som inte tror offren, de som inte åtalar, de som skriver lagar och de som inte fäller. Det har uppfostrat människor som talar om hur offren ska vara istället för att rikta sig till potentiella förrövare och som alltid har en förebråelse till övers för offret. Det enda vapen mot detta, än feminism och ett nytt sätt att uppfostra pojkar, för det vi gör nu fungerar inte.
 





NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?