Elitsinglar

Guess what ……..      

                                              

…oh yeah, Dean Winchester is on a dating app! Yes he is! Kolla senaste avsnittet av Supernatural. Han finns då inte på “min” datingsajt visserligen, men bara för att han tagit steget in i de virtuella mötenas värld har jag repat mod och erkänner, jag är/har vart där.

 

Sanningen att säga är jag på väg att släcka ner min profil. Trots att den kostat mej lite krisch. Gick med en kväll för ett par månader sedan när jag kände mig lite, jag inte som en trudelutt då, men som en tjingeling kanske. Lite ensam och, jag gillar att flirta. Det är grannlaga visserligen, med mitt tänkande kring genus och relationer, och kraschar som ni sett ganska pronto, men….. det är lite kul.

 

Hur som helst. Sajten heter Elitsinglar. Låter som en fascistpryl men utger sig för att samla ”sofistikerade” mänskor. Jag tänkte som så att jag kunde undvika ”ska vi knullastuket”. Jag vet, jag vet, jag har fördomar och jag känner ju flera som träffat vettiga mänskor på helt vanliga typ gratissajter men tja, tjingeling elitsinglar!

 

Här kan man då se hur männen i min ålder presenterar sig. Övervägande andel av dom som är 50+, ända upp emot 60 vill eller vill kanske ha barn! I kid you not. Hur tänker dom då undrar jag? Säg att man är 55. Då bör man väl träffa en kvinna som är typ 20 år yngre och om man marscherar snabbt kanske man hinner få barn innan den biologiska klockan blivit sen kväll. Oftast har dom redan en kull barn, men det kan ju vara kul med en bäbis. Och, man är kanske en så otroligt fantastisk pappa att man vill välsigna så många barn som möjligt med sin faderliga excellens.

 

Suck.

 

Och, det är vanligt att man under rubriken ”ogillar” ger uttryck för att man inte gillar extrema politiska åsikter. Hm, jag går nog fetbort antar jag. Nu kan man ju mena talibaner men det anses ju av många extremt att tycka att män och kvinnor ska vara jämlika. Konstigt men icke desto mindre vanligt.

 

Det finns intressanta undantag men väldigt många tycker att det är väldigt viktigt att träna och är mycket intresserade av sport. Det är ju nu tillåtet. Fortfarande. Men när profilerna ser nästan identiska ut blir det ju måttligt intressant.

 

Dean Winchester har en datingapp. Men, jag tror att det kommer att visa sig vara riskabelt. Har inte sett avsnittet färdigt än. Jag tvivlar på idrotten - TheMummy

Jag väntar otåligt ……

 

på att det ska avslöjas vilken fiffig mediastrategi som ligger bakom Magnus Wernbloms uttalande om mer våld i hockey! När ska regissören träda fram ur kulisserna och vända det hela till tidernas smartaste antivåldskamanj? Idag, i morgon? Alldeles säker senast under helgen i alla fall.

 

Nu när han har allas vår uppmärksamhet är det väl dags, att låta ridån gå upp, att komma med poängen, att avtäcka det goda syftet och komma med sin punchline?

 

För han kan väl inte mena allvar?

 

År 1931 skrev Ivar Lo Johansson en pamflett. (Vad som definierar pamflett är fördolt för mig och en del av ett förlorat med vackert språk i vilket man kunde bli chikanerad, vara aderton år och tala vid en pulpet.) Men hur som helst, för att komma till saken så skrev han en pamflett.

 

Utan tvekan en modig man skrev han följande: ”Jag tvivlar på idrotten, på den nya frälsningstron, på den heliga läran!”

 

Jag tvivlar som bara den på idrotten. Den fostrar så många av våra ungdomar och hockeyn, som jag anser vara ett machofäste utan dess like, fostrar framför allt pojkar. Det finns många fantastiska tränare och ledare får jag höra och okej, kanske det. Men jag hör ofta exempel på det motsatta. Hårresande berättelser faktiskt. Jag träffar också besvikna och bestörta föräldrar.

 

Däremot är det utan tvekan så att det finns flera duktiga forskare på GIH som har ett genusperspektiv men det är liksom lågt ner till tränaren i idrottsklubben i byhåla.

 

Idrottsledare, tränare för tex hockey och fotbollslag, får från sina adepter ett fokus och en status som är en lärares våta dröm. Det vill till att värderingarna sitter som en smäck. Att Magnus Wernblom är tränare för ett juniorlag är inte skojigt, det är skrämmande.

 

Det finns idag de som börjar ifrågasätta i första hand elitidrotten. En svensk filosof vid namn Torbjörn Tännsjö, som själv är väldigt intresserad av idrott, skriver om att elitidrott är fascistisk till sin karaktär.

 

Genusteoretikern Connell menar att idrotten är könad utifrån maskulinitetsnormer och att idrott och sport har blivit den ledande definitionen av maskulinitet inom masskulturen.

 

Knutte Jönsson, idrottsvetare, frågar sig om idrott är moraliskt försvarbart och undrar vad som skulle hända med idrotten om maskulinitetsidealet eliminerades.

 

Idag fick jag höra att hockeyklubben i vår stad satsar så fantastiskt på ungdomarna. Den satsar inte alls på ungdomarna, den satsar på pojkarna.

 

Vid något tillfälle träffade jag en man som var oerhört frustrerad över att hockeylaget (eller var det fotbollslaget, strunt samma, det är ofta samma personer hur som helst) på hans hemort skulle läggas ner. Det fanns inte underlag och det var tydligen en katastrof. Jag undrade stilla varför det är ett självändamål att hålla igång en idrottsklubb, ett hockey eller fotbollslag? Om mänskorna inte räcker till eller ungdomarna i stället intresserar sig för teater, origami eller blir djurrättsaktivister så är det väl helt enkelt bara så.

Tänker The Mummy.Suuuk

Hej på er! I den Myiska villan händer det saker. Inför kommande sammanboende med den äldre generationen har jag börjat rensa bland mitt porslin. Maken dör nog förvåningsdöden när han kommer hem. I vanliga fall är jag hamstern och porslinet maten. Jag var på väg att hiva iväg en massa grejor
när syrran hojtade åt mig att sälja på facebook istället. Hon fick en chans och jag är 250kr rikare. Fiffigt!
 
Samtidigt är maken på jobb-resa.
 
Samtidigt är barnen hemma från förskolan pga feber (de är dock lika pigga som vanligt).
 
samtidigt har jafg38,8 C i feber och min hjärna känns som tuggummi.
 
Samtidigt är hantverkarna här och jobbar på badrummet.
 
Samtidigt har jag maxat 4 timmars sömn i snitt föregående vecka.
 
Samtidigt ska toalettstol och badkar beställas.
 
Samtidigt är huset i kaos och saker överallt.
 
Barnen har dessutom bajsat två gånger var idag, spillt ut 4 glas dricka och försökt doppa sopen i toan.
 
Ni fattar. Mymamman är nära en hjärnblödning och mutar barnen med allt sött i hela huset...
Syyyyynd om mig!! Ja ä suuuk!!


Matrix IRL

Har ni hunnit fatta att The Matrix är 15 år gammal? Den är i ljust minne bevarad och den har skänkt oss en referens som är så klockren i det feministiska sammanhanget att den är en njutning att använda den. När det går. Vi återgår till min ålder, 52+.

När jag träffar män i min ålder uppstår en märklig skälvning in the fabric of reality så att säga. För dom och för mej. För mig är det är skrämmande och overkligt att de flesta av dem är helt omedvetna om vad ett vanligt kvinnoliv innehåller.

För dem rullar mansrollens Matrix i gränssnittet mot den verkliga världen och den brutala verkligheten är dold bakom mängder av kod. När vi möts kan den trygga förvissningen att man vet hur verkligheten ser ut, att man vet vem man själv är och att man är helt ok, skälva till en aning. Det är obehagligt. Jag vet att jag skrämmer vettet ur många män.

Jag förklarar och förklarar. Dummar ner och snällifierar min kommunikation så att den ska gå att förstå och smälta.

Det är en nästan outhärdlig drawback att nästan ingen i min ålder har sett The Matrix. Om dom har gjort det har dom ofta inte förstått den.

Det vore ju så skönt om jag med en enda mening kunde fånga essensen i det jag vill säga.

Choose the red pill!Maila Gudrun! - TheMummy

Tack alla ni snälla som kommenterat mig. Jag känner mig omfamnad och välkommen och fattar nu att jag så klart behövt, inte bara läsa er, utan också ha kontakt mer er!

 

Jag har uppfattat att flera feministbloggare känner sig trötta och kanske uppgivna. Det är ju begripligt i allra högsta grad. Det har runnit som en underström i hela mitt liv sedan det feministiska uppvaknandet i tonåren. Först smärtan och förvirringen, varför gör det så ont och hur hänger det ihop? Sedan medvetenhetens konstanta molvärk, att älska, arbeta och leva med insikten.

 

Besvikelserna när närstående män och kvinnor inte haft ens rygg. De egna inre motsägelserna, impulserna att söka bekräftelse som kvinnlig könsvarelse och att rasa mot sin egen svaghet. Den kognitiva dissonansen.

Att härda ut med överseende småleenden, grymma skämt och förminskande som en del av vardagen.

 

Kanske är det delvis något annat att bli trött i just bloggandet men jag gissar att det någonstans hör ihop.

 

Gör som jag, maila Gudrun.

 

När SVT sände sin dokumentär som ställde frågan om feminismen gått för långt och som samlade ihop alla varianter av mer eller mindre medvetna missförstånd, okunskap, dumhet och svek gick jag för en stund ner för räkning. Och, jag mailade Gudrun. Hon svarade. Samma dag. Under pågående valrörelse. Lugn. Saklig. Trygg. Hoppfull. Och, som jag uppfattade henne, glad!

 

Om hon orkar så orkar jag också. Jag menar, bara det att hon är ett levande exempel på att det är möjligt gör det möjligt. För mej. Kanske också för dej.

 

Jag menar nu inte att man ska fortsätta blogga om man behöver vila eller göra annat. Att blogga är inget självändamål så klart. Jag bara vet att ni betytt så oerhört mycket för mig. Att jag kunnat fylla på lite när jag läst och förstått att ni finns därute. Att ni lärt mig viktiga saker. Att jag inte är ensam.

 

Visst finns det kärlek i världen – jag älskar er!Kvinnor är, i helvete, från Venus och män är, så faan heller, från Mars! - AliasLillaMY

Det finns många uttryck som jag önskar osagda men i toppen av listan hamnar, suprise suprise,
"Män är från Mars och Kvinnor är från Venus". Jag skulle vilja vara dommare, jurry och bödel och radera ut uttrycket. Min fråga är: Vad MENAR man med det? Alla kommer ju från en livmoder ut i verkligheten så det här med att vi skulle vara aliens från olika planeter kan vi ju skrota. Poängen måste vara att vi är SÅ olika att vi, i princip, kunde vara aliens i relation till varandra...
 
Och detta används... ofta... som en allmänt hållen sanning...
Tillåt mig sucka en orkan.
 
Hela vår värld är uppbyggd på detta motsatspar: Mannen och kvinnan. Ta random romantisk komedi: "Man möter kvinna, lustiga förvecklingar pga olikheter uppstår, de blir kära, någon gör bort sig (pga olikheter och "språkförbistringar") och det oändliga avståndet mellan de älskande överbryggs av KÄRLEKEN. En monogam, heterosexuell sådan förståss! Fniss fniss, hon missförstår han intresse för en annan kvinna, blir känslomässig och han tvingas stå i regnet och vädja... typ".
 
Jamen, tycker de flesta, vi ÄR ju olika!? Jaa, vi är sannerligen olika FÖR ATT VI ÄR INDIVIDER, inte för att vi tillhör olika arter. En del män har snopp (en del inte), kvinnor har ofta snippa (men inte alltid) och hormonerna finns i olika mängder under olika delar av vårt liv. En ung kvinna har tex mer testosteron än en äldre man och män har olika mycket östrogen men oavsett hormon-coctail så är det samma ingredienser och framförallt INDIVIDUELLT. I kid you not.
 
Jamen man vet ju hur män är, hur fruntimmer är och boys will be boys...
Jaa, vet vi det? Eller vet vi hur människor KAN vara??
Jag känner inte en enda man som kan uttrycka sina känslor lika bra som någon kvinna jag känner.
Jag vet att det finns undantag, jag har stött på dem men inte ofta, poängen är inte om det finns manliga och kvinnliga mönster/normer. För det finns det (och ve den som avviker!) men det finns också självuppfyllande profetsior. Är män otränade i att sätta ord på känslor för att de har ett biologiskt motgift mot ord och beskrivningar eller för att de förväntas vara usla på det och därför aldrig tränas eller uppmuntras? Är filmerna fulla av heterosexuella som inte förstår sin partner för att verkligheten ser ut så eller formas verkligheten efter den hypotesen eftersom vi matas med den varje djävla dag från alla typer av informationskällor. Kom igen! Sherlock (och feministerna) har redan räknat ut detta HOPPA PÅ TÅGET FÖR FAAN! Undantagen, normbrytarna straffas ju ut! Kan vi förvänta oss att våra barn ska göra som vi, media och all omgivning gör eller ska naivt hoppas på att de följer sitt hjärta??!
Hjärta schmärta, vi gör det som vi lärt oss göra hela vårt liv OCH SEDAN KALLAR VI DET NATURLIGT!
Vi kallar det biologiska olikheter och vi hyllar dem och matar dem varje dag.
 
Vi är olika, vi får vara olika. En får gilla glitter och paljetter och en annan denim men kom inte och säg mig att det är biologiskt. Jag ÄLSKAR rosa, inte för att det finns ett osynligt organ som pumpar ut "rosa-gillar-hormoner", utan för att jag är en individ som fostrats i en könsroll som jag är medveten om men preferensen kvarstår. Jag gillar rosa även om jag är medveten om min fostran och hur stora delar av det som är uppfostran och individualitet vet jag inte. Men akta er för att nedvärdera mitt val, min färg!
 
Det enda vi kan göra är att erbjuda så stor bredd som möjligt, så många möjligheter som möjligt, till våra barn och hoppas att nästa generations filmmakare och sångskrivare vågar bryta normen lite, varpå nästa bryter upp mönstret ytterligare tills vi vänt skutan och barn (och vuxna) får vara individer.
 
Ibland ger jag upp. För jag vet att jag aldrig får se det där fria samhället. Men med insikten om strukturer kommer en odödlig vilja att bryta dem som poppar upp i varierad styrka och tillsammans kan vi växeldra förändringen, vara starka när andra är trötta och tvärtom få vara trötta ibland, tills våra barn eller deras barn är individer.
 
Kvinnor är, i helvete, från Venus och män är, så faan heller, från Mars.
Vi är människor av olika kön, från Tellus, och vi talar samma språk. Jag lovar!
 
Kram på er! / MyMamman


Äventyr i Jokkmokk

Härom veckan jobbade jag i Jokkmokk. Trevligt tycker jag. Dom har en goood thaikrog och ett mysigt vandrarhem. En gång när jag var där, stötte jag helt apropå ihop med Ola Rapace iförd kolt. Nästa gång tänker jag stöta ihop med Roger Pontare i kyrkan.
 

Det är långt till Jokkmokk och när jag senast skulle därifrån behövde jag tanka. När jag körde in på macken hade jag en bil före mig och alla pumpar (2) utom den som låg närmast entrén till macken var upptagna. Mänskan ställer då bilen som typ på halvfjong som halvframför pumpen och kör inte fram så att jag kommer åt att tanka. Det finns heller inte plats att köra förbi mellan pumpen och macken. Han ska inte tanka men med denna placering kommer han så nära dörren att han nästan inte behöver beträda planetens yta för att komma in. Han ser mycket väl att jag får vänta på att få plats att tanka men släntrar trots detta in med en tonårspojke i släptåg för att handla något utan tvekan livsviktigt. Dom tycker helt uppenbarligen att min tankning är mindre prioriterad än deras rätt att parkera så nära som bara möjligt går, och tycker också att jag kan vänta.  Jag kanske är orättvis men jag har så svårt att se att sannolikheten att en kvinna skulle bete sig så är så mycket mindre.

 

Det var 19 grader kallt och jag blev less i bilen som var kall. Stegade in i butiken och frågade om han skulle tanka eller? Nej, han skulle handla. Jag bad honom då flytta bilen. Nja, han var som motvillig till dess att personalen faktiskt sa till honom att flytta på buicken.

 

När jag kom ut hade en annan pump blivit ledig och en annan man anlänt. Han räknade ut vad som hade utspelat sig och skrek irriterat till mig ”går det inte backa med den där eller”? Jag kände mig dum, ogin och utsatt när de samflinade initierat mot varandra.

 

Det är samma sak på soptippen. Ni vet, man kan parkera nära containrarna och slippa bära, eller man kan vara lite rädd för att vara till besvär, medvetet parkera lite längre bort och bära skiten till rätt burk. Åk dit och betrakta, jag tror inte jag behöver tala om vem som bär och vem som med största självklarhet tar de bekvämaste platserna, dessutom utan att med en min visa att dom blir berörda av att andra släpar sitt skräp mycket längre.

 

Själv har jag blivit fostrad att låta ”arbetskarlarna” ta den sista mat och tårtbiten. Jag har fortfarande inte lärt mig sova nära någon annan (man) eftersom det alltid åligger mig att anpassa mig och jag blir helt som ledbruten på tio minuter. Det bara gååår inte att slappna av när jag ligger i nån konstig vinkel i oskön förening med någon som brer ut sig som ett kryss och snarkar förnöjt.

 

Jag har pendlat fem år med buss och det behöver inte sägas. Spänner mig för att inte bre ut mig på medresenärernas bekostnad och det gör även andra kvinnor jag suttit bredvid. En gång somnade en okänd man med huvudet rart lutat mot min axel. Jag väckte honom inte ens.

 

Häromdagen hade jag ett lugnt meningsutbyte med en man på nätet. Jag upplyste honom om lite statistisk fakta och om att jag tycker att det finns mycket som det är viktigt att man blir illa berörd av. Sedan fick jag så himla obehag att jag knappt vågade titta på svaret. För vad?

 

Jag tycker inte att mina beteenden och känslor bör höjas upp till allmän lag och inte ens att de är särskilt vänliga, lovvärda, smarta eller på något annat sätt bra. Dom är bara så könsroll. Liksom männens beteenden och troligen också känslor. Entitlement är ett uttryck på engelska som är svårt att hitta någon riktigt bra svensk synonym till. To be entitled to or not. Det handlar om vad man har rätt till så klart. Återkommer till det en annan gång.En man som "förstår"- TheMummy

The mummy älskar att dansa. Kroppen liksom jublar när en får ta ut svängarna och får till ett intuitivt utbyte med en danspartner som skapar känslan av att vi troligen dansat tillsammans i flera andra liv och parallella universa. 

 

(En får erkänna att sällskapsdans ändå ofta är en upplevelse av att man aldrig dansat tillsammans eftersom man kommer från olika galaxer, tillhör olika spieces och därmed har olika många och i relation till varandra olämpligt placerade, extremiteter. Det verkar också troligt att man i en del andra galaxer inte körde stuffa som en del i undervisningen i högstadiet. Det finns stort utrymme för eventualiteten att en verkligen god dansör i en annan galaktisk kontext mer eller mindre ”råkar ut” för mig. Jag har inga illusioner om att mina egna extremiteter är av rätt antal eller särskilt lämpligt placerade).

 

Dansmiljön är en inte helt okomplicerad historia och jag väljer bara att dansa när jag känner mig onödigt positiv och tror att jag för en kväll kan avstå från att bli provocerad av allehanda dumheter som slinker ur mina danspartners de där trettio sekunderna mellan låtarna. Kanske är sammanhanget en smula erotiskt laddat och förväntningarna på kontakten med danspartners en aning spetsade, för knasigt kan det bli.

 

När jag ska dansa får det också gärna vara sommar, då en gärna känner sig sådära lättsam ni vet.  Som en liten trudelutt helt enkelt. En trudelutt utan samhälle och sammanhang som bara upplever renodlad kroppsglädje.

 

Jag får erkänna att kroppsglädjen numer är mer att likna vid ett kroppsminne. Det känns som om det finns en massa akrobatik i kroppen men den vill liksom inte hinna med, böja sig och i största allmänhet orka som den gjorde förr.

 

Nåväl, en kväll denna sommar erbjöds jag att åka med en man till en dansloge några mil bort. Jag tänkte att, vad sjutton, det måste väl gå att miljövänligt och billigt dela på en resa utan att självklart bli uppflirtad. Det vore väl kanske att smickra sig själv att avstå från erbjudandet utifrån föreställningen att mannen i fråga hade för avsikt att kurtisera.

 

Vi hade tidigare samtalat under någon paus under en danskväll och osökt kommit in på, ja gissa. Jag menar verkligen osökt då jag helst avstår från vettiga samtal i dansmiljö utifrån att jag bedömer förutsättningarna som varandes typ zip.

 

Men, ibland går det som bara inte. Jag hade artigt svarat på frågor om mina intressen och då avslöjat en faiblesse för genusfrågor och feminism.

 

Det visade sig att mannen hade förberett sig för vårt möte. Då han samlar på fiffiga små talesätt hade han sammanställt ett helt A4 med underfundigheter om män och kvinnor som tex ”en kvinna kan göra sin man gråhårig på en natt och sig själv rödhårig på en timme”. Jag avstår från att citera fler aforismer då ni säker förstår. Ett A4 med teckensnitt typ 10! För min skull! Hur är det möjligt att missförstå mig så ända inåt helvete?

 

Nu undrar ni vilken respons jag gav på detta. Svaret är zip, zilch, nada. Försök själva får ni se hur lätt det är att svara vettigt vid ett sådant tillfälle. Rådbråka er hjärna för att se om ni ens efter generöst tilltagen betänketid kan producera något användbart.

 

Hur som helst. När vi återvände och jag skulle kliva ur bilen hände detta. Jag knäppte av mig säkerhetsbältet, så gjorde ock nämnde man. När han påbörjade en vridande rörelse som för att avsluta kvällen med en kram eller så, slank jag snabbt ur bilen.

 

Vad tror ni? Föreligger någon risk för att the mummy ska träffa någon man i sin ålder som hon hellre vill leva med än att bo i ett generationsboende och få träffa sina barnbarn varje dag?SPRÅK ÄR MAKT - TheMummy

The mummy kör mycket bil. P1 öppnar butiken 05.30 och jag hänger på låset. En måndag morgon i någon gång i oktober tror jag inte mina öron. Jag hör på nyheterna att boko haram i Nigeria har kidnappat 500 kristna skolflickor som duger att ha till ”fruar eller älskarinnor”!

Fruar eller älskarinnor! What! Unga män skar man halsen av och kvinnor med byxor sköt man i benen och lämnade för att dö, men vissa unga kvinnor ville man ha till fruar eller älskarinnor.

Får ni som jag bilder av tända ljus, negligeer och ett självklart samtycke när man nämner älskarinnor? Eller fruar, sådana som lever i mer eller mindre jämställd relation med en man i en familj. Jag undrar jag vad dom som skär halsen av en del och skjuter andra i benen skulle ha flickorna till. Föreligger en misstanke om att dom ska användas som slavar och blir våldtäktsoffer eller?

Vad tror ni?

Herregud!JAKTEN PÅ RÖD OKTOBER - TheMummy

Jag sparar på männen lite, för att dom ska räcka en stund. Idag väljer jag i stället att skriva om integritet. Länge har jag undrat över det ordet. Som folk använder som om dom hade klart för sig vad det innebär. Det kanske dom gör. Jag undrar jag. Det skulle vara intressant att höra vanligt folk  beskriva vad de tycker att integritet betyder. Det är nog olika. När jag säger att jag funderat länge menar jag typ tio år som  bakgrundsbrus och tre, fyra år på ett medvetet plan.

Det tydligaste jag hört om integritet har jag hört i ubåtsfilmer. Jag inser plötsligt att mitt inlägg är väldigt aktuellt. Hur som helst. I alla ubåtsfilmer jag sett  (jag vågar utan analys påstå att ingen klarar bechdeltestet) sjunker ubåten allt lägre ned i havsdjupet. Trycket utifrån ökar, väggarna knakar, vattnet droppar och man måste vara alldeles tyst. Det är man också, ända till dess att någon ropar ”there´s a breach in the hull, integrity compromised”.  Då bryter helvetet lös! Alle man till pumparna. Jag skojar inte. Det händer i varje ubåtsfilm med självaktning. Skrovet håller aldrig en hel film för det  yttre trycket och integriteten hotas.

Jag blev nyfiken på vad ubåtsfilmer hade att säga om integritet och googlade pyttelite. Fick upp träffar om strukturell integritet som tydligen handlar om hållfasthet i tex en kapsel. Strukturell integritet  kan (som jag tänker)  beskriva tex ett skrov till en ubåt som håller för  det yttre trycket av vattenmassor.  Så snart det blir en spricka i materialet är integriteten skadad och om det handlar om en ubåt riskerar hela skiten att implodera. Integritet kan handla om att hålla för det yttre trycket.

Överfört på mig tänker jag mig att min integritet handlar om att för det första att skilja på det inre och det yttre. Vad som finns inuti mig, värderingar, prioriteringar, åsikter, förhållningssätt, självbild mm, och vad som tillhör den yttre världen.

Jag tänker mig också att det betyder att gränsen mellan det inre och det yttre, skrovet om du så vill, behöver hålla för det yttre trycket. Ett exempel kan vara i fikarummet när det yttre trycket kan vara att skratta med i ett bög, rasist eller sexistskämt. Ett annat kan vara att anpassa mig till det yttre trycket att vara och uttrycka mig på ett sätt som är bekvämt för tex den man jag beskrev i förra inlägget. Eller ge efter för det yttre trycket att på något annat sätt leva och vara något jag egentligen inte tycker är ok.

Med hjälp av ubåtsfilmerna känner jag mig idag mycket tryggare när jag använder ordet integritet. Jag vågar säga att integritet har blivit viktigare för mig och om någon frågar vad det innebär för mig kan jag svara.

 Det är inte så att jag alltid har så helgjuten integritet. Nejdå, men jag har blivit mycket mer medveten om när det är dags att ropa ”integrity compromised” i mitt eget liv och det gör ont när skrovet spricker. Jag har ett tydligare behov av att reparera skador som uppkommer.

Jag förväntar mig att jag kommer att få göra småreparationer i min integritet resten av livet, och troligen också vid något tillfälle ligga i torrdocka en lite längre tid för att öppna skrovet, se över innehållet och byta ut sådant som inte längre hör hemma i mina värderingar, eller kanske definiera nya prioriteringar.

Självklart kan jag inte göra anspråk på att definiera ordet integritet men för mig funkar ubåtsvarianten.  Jakten på röd oktober är, som dom flesta ubåtsfilmer skittrist tycker jag.  För övrigt.Mannen blev kränkt

Sådärja, då var det dags att låta inspirationen flöda. Jag har tänkt låta en kavalkad av män i min ålder passera i revy och nu kommer berättelsen om en vit, västerländsk, heterosexuell, medelålders man som förra sommaren intet ont anandes träffade the mummy och bjöd ut henne på en motorcykeltur i den ljuva sommaren.

Vi åkte på slingrande småvägar, gick vid havet, småpratade och hade någorlunda trevligt. Mot slutet av dagen lagade vi middag tillsammans och mannen i fråga gjorde då närmanden i den relativa närhet som ramas in av ett mycket litet kök. Då the mummy inte kände sig road av uppfodrande, framsträckta trutläppar och rörde sig bort från mannen som tydligt tog sig friheten att komma väldigt nära, uppstod en situation som de flesta skulle ha upplevt som, a bit awkward to say the least.

Detta utspelades under tystnad då de flesta människor som respekterar andras privata sfär och kroppsliga integritet mer än väl förstår ett tydligt kroppsspråk. Till slut ansåg sig the mummy föranledd att verbalt förstärka budskapet. Jag talade då tydligt om att mannen i fråga kränkte mina gränser och ifrågasatte hans synbarliga oförmåga att läsa mitt kroppsspråk.

Mannen blev kränkt. Han blev kränkt av att jag kände mig kränkt. Kränkt av att jag använde uttrycket kränkt trots att det var tydligt kopplat till kränkning av gränser och därmed inte refererade till kränkning av grövre art (typ invasion).

 Svenskar är världens mest lättkränkta folk har jag hört. Jag har mött människor som rynkat på näsan åt uttrycket kränkt, just därför att det är så kränkande att använda kränkt så lättvindigt som vi svenskar verkar göra. Är vi lättkränkta? Tja, kanske, jag vet ingenting om den saken men tycker att det känns väldigt opraktiskt att inte kunna använda ett ordet kränkt när man blir kränkt. Det finns liksom inte en uppsjö av synonymer som rinner en till sinnes när man försöker byta ut det mot något som har ungefär samma innehåll.  Uttrycket kränkning och integritet i relation till varandra tydliggör som jag upplever det, ett spänningsfält som behöver sina ord av den anledningen att är kopplat till viktiga mänskliga upplevelser.

Hur som helst. Mannen i fråga upplyste mig också om att han mycket väl kunde läsa mitt kroppsspråk men helt enkelt inte ville ta till sig budskapet. I klartext. Då blir min undran, vad skiljer honom från män som våldtar en kvinna med en flaska och inte tycker sig kunna läsa hennes budskap när hon håller ihop benen och säger nej? (Referens till uppmärksammad våldtänkt under 2014 eller var det 2013). Är han inte snäppet mer arrogant som faktiskt hävdar att han kan, men inte vill läsa var gränserna för min kroppsliga integritet går? Må så vara att det hela begränsade sig till uppfodrande trutande med läpparna och ett för mig, alltför litet avstånd (inget alls typ) mellan våra kroppar. Budskapet är tydligt: - Det är inte viktigt vad du vill eller hur du känner och jag tänker helt oavsett dina signaler pressa dej i den riktning jag själv väljer. Om du blir kränkt, blir jag kränkt av att du blir kränkt.

Skulle han förstå mitt resonemang? Aldrig i helsicke! Med till visso gränsande sannolikhet skulle han bli, just det, kränkt, om jag skulle föreslå att han hade samma förhållningssätt till kvinnor som ovan nämnda våldtäktsmän.

Tycker ni att jag skulle ha försökt upplysa honom om detta? Tja, kanske, men vet ni vad, jag är 52 år gammal och rejält trött på att mentalt slå huvudet mot andra mentala väggar byggda av den trygga förvissningen om att de (männen i min ålder alltså) självklart redan är jämnställda och minsann vet hur verkligheten ser ut.

Ett mjukt sätt gentemot andra är inte alls samma sak som att visa respekt eller ens omsorg om andra. Förment människovänlighet, i det här fallet med helt oreflekterade värderingar och beteenden. När jag senare avlett fruktlösa diskussioner med samme man, med att konstatera att vi har olika människosyn vet jag att jag inte når fram. Han ler medlidsamt och tycker att det måste vara tråkigt för mig att alltid vara så förblånat allvarlig.  

Det finns dom som oroar sig för att projektet  ” the mummy flyttar in till myfamiljen”, ska gå i stöpet för att the mummy träffar någon man att dela sitt liv med. Tja, man kan vinna en miljon på triss också, jag känner faktiskt en som gjort det, men jag skulle inte planera mitt liv utifrån att en sådan sak skulle gå i lås. Inte heller låter jag något med en sannolikhet så försvinnande liten som att jag skulle träffa en man i min ålder som förstår sig sina egna och mina utgångspunkter, hindra mig från andra långsiktiga planer.

Nästa steg är att välja badkar till det nya badrummet i myhuset.

 You can call me The Mummy!

Well, say hello to mummy. Lillamymummy alltså. Då Lillamy själv inte orkar så mycket sedan en tid tillbaka och vad vi kan se inte kommer att orka så mycket under den närmaste tiden heller, tänker jag framöver kapa/låna hennes blogg lite nu och då.
 
Jag tänker så här. Det ger mig en möjlighet att prova bloggandet som jag funderat på en längre tid men som jag inte riktigt kommit mig för. Det ger er en möjlighet att följa en feminist,  50+, i hennes öden och äventyr. Vill ni veta något om männen i min ålder? Kanske inte, kanske har ni nu plötsligt slutat läsa och har surfat vidare till något mer uppbyggligt. Jag tar inte illa upp, jag förstår, men, om ni trots allt ……
 
Ni kanske i alla fall förstår mitt behov av att skriva av mig.Andra ämnen som kan komma upp är tex manipulativt våld. Narcissistiska människors specialitet. Ingen skräll att 85% alla diagnostiserade narcissister är män. Jag är lite av en självutnämnd specialist på området. 
 
Till vardags jobbar jag i det psykologiska gebitet. Jodå, det är spännande och jodå, jag har jobb. När jag inte jobbar tittar jag företrädesvis på sci-fi, fantasy och andra verklighetsfrånvända filmer/serier. Socialrealism taxar den redan tighta budget jag har på området orka. Jag vill gärna fly till en verklighetsom alltid, hur illa det än ser ut, erbjuder en möjlighet till att dom goda vinner och dessutom blir upprättade.  Men hur kunde Gandalf komma tillbaka, han dog ju i förra filmen? AS IF I CARE! HE´S BACK AND HE´S KICKING SOME SERIOUS ASS!
 
Det kommer troligen en del om vårt gemensamma experiment. Lillamys, mypappans, mybarnens och mummys. Vi samordnar våra liv. Prövar en annan modell än den individualistiska konformiteten föreskriver och samordnar våra krafter, vår ekonomi, vårt boende och vår tid för att hitta den bästa gemensamma livskvaliteten. Och vet ni vad, vi är inte rädda! Inte ett dugg. Den enda farhågan vi (läs mypappan) verkar ha, är att vi under natten ska träffas på väg till toan i bara kalsingar eller utan.Man har kanske ”råd” med en extremt individualistisk livsstil när resurserna flödar över. Man kanske också missar mycket. Hur som, ni får väl följa oss och se hur det blir.  Välkommen in i mina bryderier, upplevelser och projekt!
The Mummy


Nya tider hos MyMamman och i bloggen

Really?? Ska hon börja igen? Kanske har de flesta som läser gått vidare, kanske väntar ni otåligt på nästa text om vilken Polly-sort som är godast, hur pissigt det är att fastna med rullstolen på HM eller varför vi lever i en värld som belönar normativt beteende men straffar de som vågar sticka ut. Strukturen ger inte bara sämre förutsättningar till de som sticker ut hakan, nej, i många fall räcker det med att ha en kroppsdel (snippa) en hudfärg (alla annan än vit), inte tända på motsatt kön eller inte vara det biologiska kön man fötts till. Rättare sagt, man ska vara heterosexuell cis-person, allt annat skapar problem och gör dig till en normbrytare. Prova något så enkelt som att säga att du är asexuell. Du kan ge dig faan på att folk kommer att förminska och kränka dig.
 
Men tillbaka till mig, den vita cis-kvinnan med så många privilegier. Jag har struntat i bloggen ett tag. Den energi det tar att skriva detta tas från en reserv som inte finns. Jag har alltid trott att "gå in i väggen" var ett bildligt sätt att beskriva en stressad person som mår dåligt av stress. Nu vet jag att man faktiskt GÅR IN I EN VÄGG. Eller springer i mitt fall och det ger skador. Mina skador är att min sjukdom försämras (mer värk) men också ständig feber (alltid över 38 C), kramper, huvudvärk, sömnattacker som jag inte kan stoppa utan som bara kommer och då gäller det att sitta ned. All stimuli gör mig så oändligt trött, ljud, ljus, ord. Min hjärna går sakta och jag hittar varken ord eller kommer ihåg vad jag ville säga. Att baka en sockerkaka gör mig blöt i kallsvett (jag som bakade Macarons på löpande band) och barnens stoj gör fysiskt ont. Så det är inte så mycket att jag inte vill skriva som att jag inte kan fokusera tillräckligt för att göra det regelbundet.
 
Men jag vilar, tränar och försöker återhämta mig. Ett okonventionellt sätt att lösa både ekonomisk kris, praktisk kris och min känslomässiga kris är att flytta ihop med min mamma. Vi ska renovera en vinds-lägenhet till henne i vårt hus samt bygga ett till badrum och på så sätt kanske vi tillsammans kan slita lite mindre på oss själva och miljön. Maken är skitnöjd med lösningen på våra problem. Förrutom att han älskar min mamma är de båda raka och ärliga där jag är konflikträdd. Min mamma hjälper oss så oerhört ändå och vi kommer adrig att kunna tacka henne men vi ser fram emot flytten. Tänk utanför boxen mina vänner, ibland kan lösningen finnas där...
Vilket för mig in på nästa lösning nämligen min ny/gamla gästbloggare och mamma. Hon tar över här ett tag. Ser till att ni får er en dos av feminism, detaljer från vårt lilla kollektiv samt upplyser oss hur det är att vara 50+, singel och bära en intigritet som inte går att tumma på. Jag återkommer när jag orkar och vill medan hon blir bloggens bas ett tag, om hon trivs. Jag lämnar den inte, jag bara går ned i tid. Så utan onödiga fördröjningar ska jag posta detta inlägg och gå vidare till att posta hennes första inlägg där hon får presentera sig själv. Hon är min mamma, TheMummy och har ett och annat att säga världen!!