God-skit-morgon

Godmorgon! Det är sådant man säger/skriver. Enligt mig är det en piss-djävla-skitmorgon...
En gång i kvartalet får jag huvudvärk (en piss-djävla-skithuvudvärk) som egentligen har namnet
migrän. Jag får synrubbningar, kräks som en fontän och vaggar i vansinniga smärtor. Om jag låter det vara eller om det kommer för fort. Ibland lyckas jag häva anfallen genom att ta alla mina mediciner samtidigt, typ, och ibland lyckas jag nästan häva anfallen. Illamåendet och en molande värk ligger kvar men stöna ohämnat och svimma/kräkas slipper jag. Idag har vi mellanläget vilket också innebär en ständig rädsla för att det ska sätta igång på riktigt. Jag får hålla mig stilla och se till att inget skakar om mitt huvud...
 
Idag kommer det människor som ska tita på mitt kök. Det ska anpassas efter min skruttiga kropp framöver och då behöver någon rita och fundera på fiffiga lösningar. Min EDS innebär att jag måste ta hand om mina leder och slita på dem så lite som möjligt. Därför ska öket anpassas till mig och min rullstol. Det känns skönt att processen kommer igång.
 
På Måndag börjar studierna igen... på heltid. Jag som brukar göra bort förberedelserna långt innan märker att jag har svårt att koncentrera mig. Jag undviker att tänka på det, kolla upp saker och köpa böcker. Jag skjuter på det. När både mitt psyke och kropp kraschade i våras upplevde jag något nytt. Jag kunde inte lite på min hjärna. Jag glömde, läste sakta och missade viktiga uppgifter. Nu är jag, för första gången, nervös inför skolstart. Jag är säker på min utbildning, på läraryrket men jag litar inte på min egen förmåga att fixa studierna. Det löser sig säkert men jag undviker att tänka på det... inte så smart kanske??
 
Well, nu ska jag koka kaffe och försöka ta hand om det som måste göras... eventuellt gör jag det imorgon!?


Öka inte på andras skam i onödan

Ibland känns det som om jag lever i en fuskvärld. Jag har hus, bil (men inget körkort, inget tjat om det tack), barn och en full frys. Jag ser mig själv som medelklass och det är jag också, pga alla de sakerna men till skillnad från de som är trygga i sin medelklasstillvaro har jag/vi fått ge upp mycket för att ha dem. Vi reser inte, kan inte göra de investeringar som huset behöver när det behöver det utan vi måste vänta och spara. Pengar till tapeter, färg och lull-lull känns alltid så långt bort. Jag skriver inte det här för att få sympatier utan för att uppmärksamma något som jag själv lärde mig för några dagar sedan.
Jag inser mina privilegier, mina medelklass privilegier, och samtidigt upptäckte jag en konstig reaktion hos mig själv: Jag skäms för att jag har "lite" pengar!
 
Jag kände det redan innan jag stod i kön och kortläsaren pep försmädligt och blinkade "medgives ej". Jag kände det medan jag damsög affären på de billigaste varorna, jag kände det när jag räknade för mig själv i huvudet för att sedan lägga tillbaka laxfilén och jag kände det när bank-appen inte fungerade och jag inte mindes hur mycket jag hade på kontot. Jag rensade ur ytterligare onödiga saker innan jag chansade och ställde mig i kön. När maskinen pep "medges ej" ville jag sjunka genom jorden och här kommer kickern: Efter att jag ringt maken och bett honom föra över en extra hundring, betalat och packat mina saker skämdes jag fortfarande... för att jag inte hade så gott om pengar att jag kunde chansa utan att se saldot. Jag skämdes inte längre för att jag hade inga, eller lite, pengar. Nej, jag skämdes över att jag inte hade mycket pengar. Så mycket att jag kunde strunta i saldot...
 
Man har femtio kronor kvar på kontot och väljer att gå till en automat och plocka ut cash för att det minsta som kan plockas ut är hundra kronor och då har du drygat ut kassan på bekostnad av nästa månad eftersom kontot då står på minus femtio kronor. Men just då spelar femtio kronor all roll i världen och man skäms för det. Vi lever i ett samhälle som lär oss att skämmas om vi inte har pengar som vi obekymrat kan använda till "bra köp" av "bra kvalite". Folk uttalar sig om att alla kan äta ekologiskt och alla kan välja rättvisemärkt. Kanske är det sant... om man helt bortser från att vi är människor med livspussel, sorger och triumfer. Alla kan inte ta sig tiden att planera för varje krona och kan man det så kan man ge sig faan på att bilen går sönder och smular sönder hela planeringen.
 
Jag insåg häromdagen att jag skämdes för min tighta ekonomi, hur ska det inte vara om man tvingas få socialbidrag, låna av vänner eller tigga. INGEN VÄLJER att tigga. Ingen väljer att sitta på sina knän och be om pengar tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan. Vad de änvänder din gåva till är inte ditt problem, gå inte på snacket om "rika tiggare" eller att din gåva inte gör skillnad. Rasister och facister vill gärna få oss att tro att de som lider egentligen inte lider. Då lättar samvetet och vi kan gå förbi dem utan att se dem och fortsätta utarma välfärden för att själva få mer i plånboken. Jag är priviligerad för att jag får det att gå ihop varje månad, det finns så många som aldrig har en ärlig chans att bo i ett hus, åka i en bil och vända på de sista slantarna. Vi skäms när vi måste lämna tillbaka något i affären eller stanna upp kön för att parkera ett köp, och föra över pengar, hur ska det inte kännas att misslyckas med ekonomipusslet?? De få gånger det har hänt mig har jag haft något att sälja eller fått hjälp av närstående, men de som inte har ett skyddsnät...
Jag skiter i om de pengar jag ger till människor som sitter och ber om dem på stan förändrar deras liv. Det är mycket begärt av en hundring eller femtiolapp. Jag hoppas att det ska förändra deras närmaste tolv timmar och är nöjd om det förändrar den närmaste timmen. 
 
Vart leder då dessa tankar, förutom längst ut på vänsterkanten politiskt??
Jag vet inte men det faktum att jag känner skam när jag måste lämna tillbaka något i affären säger något om både samhället och mig själv. Är det bara jag som har de här erfarenheterna eller är det någon som känner igen sig?? Med program som lyxfällan (som jag tittar på... tyvärr) och andra program som ska "hjälpa" arbetslösa med tough love, får vi lätt uppfattningen att vi har rätt att tycka, bedömma, dömma och lägga oss i andras prioriteringar. Gå inte på den. Det är så mycket vi inte vet om våra medmänniskor och deras livsvillkor. Öka inte på någon annans skam i onödan.


Intresseklubben antecknar - om min röv

Min rumpa har alltid varit, om inte jättestor, så ordentligt tilltagen oavsett vilken form resten av kroppen varit. Men efter graviditeten, förluste av muskler och en tilltagande..."rundhet" har jag upplevt hela min kropp, hela jag, som en Barbamamma. (Ni vet hon den svarta Barba-figuren med knut på huvudet och som kan anta vilka former som helst.) Jag är dessutom överrörlig så "Barbamamma" har jag glatt tagit till mig och tyckt om min mjuka, formbara kropp. Så fort någon letar efter något, i min familj, så ber de mig resa på mig för chansen är stor (för att inte säga överhängande) att vederbörandes förlorade föremål finns att hitta under min rumpa. Saker jag suttit på utan att känna det: En Xbox-dosa, ett leksaksflygplan och en muminmugg i emalj. You name it - jag har suttit på det!! Jag har ju nästan alltid ont så en skärande smärta i höger skinka är inget jag reagerar på...
 
Dessutom har jag en tendens att "dunsa ned" i soffor, fotöljer och annat sitt-vänligt. All min tyngd blir liksom koncentrerad till rump-området och lägg därtill farten min kropp kommer upp i under en "dunsning" och ni har en kraft som inte är att förakta.
 
Jag har nu inte i detalj beskrivit min egen röv och vad den kan gömma samt hur jag sätter mig utan att ha en poäng... Oh, no! Jag kan nämligen meddela vad jag inte kan sätta mig på utan att märka det:
ETT HÄFTSTIFT!! Oh, yes! Jag dunsade, intet ont anande, ned i soffan kring lunchtid idag, flög upp och hittade ett häftstift djupt in i underhudsfettet på min rumpa... Nu återstår några viktiga frågor:
- Varför befann sig nämnda häftstift med nålen uppåt i vår soffa?
- Var det en olycka eller ett atentat??
- Om så, varför och utfört av vem??
 
Jag kände mig som en klassisk rollfigur i en femtiotals-film när jag studsade upp ur soffan och det enda som fattades var barn i äppelknyckar-byxor, hängslen och keps, att jaga efter (och naturligtis ramla, det gör alla gamla tanter som suttit på häftstift i gamla svartvita filmer) medan jag hytte med näven och ylade argt. Det enda mitt "dunsande" på, sämre-sidan av, ett häftstift ledde fram till var en anklagande blick på maken (eventuellt hytte jag lite med näven) och förvåningen han uppvisade när jag höll upp det lilla stiftet. Av hans ärliga uppsyn slöt jag mig till att han inte var den trolige gärningsmannen (statistiskt är män alltid inblandade i olyckorna i denna familj) och med ett extra hål i rumpan söker jag nu finna anledningen till min nesliga "olycka". Återkommer med fler nyheter kring "Häftstifts atentatet och min rumpas tillfrisknande" när jag vet mer...
 


Varför jag lägger fokus på mansrollen

Hej, jösses vad många ni är idag!! Vad glad jag blir, och tacksam, och hedrad. Veckans kvinna i facebook-gruppen "Skellefteå en plats för kvinnor" är, för mig, så hedersamt som det kan bli. Fler träffar på bloggen än på länge och jag börjar bita på naglarna: kan jag fortsätta leverera, kommer kritiken att hagla?? Osv osv, ni vet ju att mitt ego är en bräcklig varelse som bara väntar på att bli avslöjad som bluff eller ifrågasatt... Men jag är glad att ni är här, alla nya och alla gamla trogna vänner!!
 
Så, jag väljer ofta att fokusera på mansrollen och dess problematiska historia och nutid. Inte för att kvinnorollen är oproblematisk, långt ifrån, utan för att kvinnor alltid har fått skulden för det förtryck de utsatts för: "Lägre lön? Jamen hon måste ju stå på sig", "Våldtagen? Jamen vad hade hon ute att göra på natten", "Ätstörningar? Ja men ni vet ju hur tjejer är mot varandra..." Jag sätter fokus på mansrollen för att jag är trött på den oproportionerliga kritik som offentliga kvinnor får ta idag vare sig de är feminister eller bara försöker överleva. Det pratas om att män får skit när de kommer ut som feminister och att det skadar rörelsen. Jag tycker att hoten om våld, våldtäkt och ond bråd död som kvinnliga OCH manliga feminister får från antifeminister skadar långt mer och jag är trött på att ha kvinnor under luppen. Jag kan tycka att olika utspel av offentliga kvinnor är mer eller mindre genomtänkta och mer eller mindre skadliga för kvinnor i stort men jag kommer inte att lägga tid på att kritisera dem så länge det finns en struktur som säger att vi ska dömma kvinnor hårdare. Varje dag uttalar sig män sexistiskt, rasistiskt och homofobiskt på regelbunden basis, så enstaka kvinnor som (enligt mig) trampar lite snett hamnar långt ned på listan om jag ska börja klaga på media-sverige, samhället eller hur vår värld fungerat i historien och nu. De saker som generellt förknippas med den traditionella manligheten som: Aggresivitet, känslomässig kyla, hårdhet och hjältedåd är lång mer förödande för både män och kvinnor än kvinnors vårdande, känslomässiga och mjuka roll. (Nu generaliserar jag grovt men ni fattar va?) Jag vill inte nödvändigtvis lägga enskilda män under luppen (jag önskar ingen att bli dömd så hårt som kvinnor blir) men jag vill lägga "Manligheten"/ Normen "Man" under luppen.
 
En del försöker ta en genväg, förbi manligheten, genom att vissa upp en mer mångfaldig kvinna. Ofta naken/lättklädd och med "naturliga former" och alltid nöjd med sin normativa kropp.
Att visa upp kvinnokroppar som är mer "naturliga" och i olika storlekar blir för mig fel för att:
- Vi fortfarande har kvinnokroppen i fokus, som ett objekt att bedömma.
- Vi ändå bara visar upp normativa kroppar, inte handikappade, överviktiga m. fl
- Vi fokuserar på kvinnokroppen återigen och jag menar att det är DÄR vi har problemet.
(Vi måste sluta fokusera på utseende i allmänhet och kvinnors kroppar i synnerhet)
- Vi visar upp ännu ett ideal som stressar och pressar hur goda intentioner vi än hade.
- Oj, jag glömde visst: FOKUSET PÅ KVINNOKROPPEN OCH PROBLEMEN DET SKAPAR
FORTGÅR OCH FORTSÄTTER PUMPA UT SITT BUDSKAP, ATT KVINNAN ÄR FÖRST SIN
KROPP OCH I ANDRA HAND SIN PERSONLIGHET. fRAMTIDENS KVINNOR SKA KUNNA
STÄLLA SIG UPP I OFFENTLIGHETEN UTAN ATT BEDÖMMAS SOM KNULLBAR ELLER INTE.
VI ÄR MER ÄN VÅRA KROPPAR!
 
Objektifiering är något av kärnfrågan för mig och det är något som många män sysslar med utan att vara medvetna om det. Som att köra bil eller cykla. Något är fundamentalt fel i vårt samhälle när hälften av alla människor objektifierar den andra hälften regelbundet och av vana. Hur ska vi någonsin komma tillrätta med sexuellt våld, våld och kvinnoförakt om vi uppfostrar våra söner till att se, vissa, kvinnor som objekt och andra (typ mammor och systrar) som medmänniskor?? Det går inte ihop. Jag röstar på Feministiskt Initiativ för att jag vill ha ett annat samhälle för mina barn. 


Kvinnohat dödar och skadar medan manshat gör manliga krönikörer, förstå-sig-påare och bloggare ledsna på ögat

För drygt ett år sedan publicerade jag följande gästinlägg här på bloggen:
 

"I samtal om genus och jämställdhet händer det nu och då att män som upplever sig provocerade och/eller vill ha en enkel utväg ur samtalet säger: -Jamen, jag ääälskar ju kvinnor!

Undertexten är då lite tillspetsat men med all tydlighet: -Jag älskar föreställningen om kvinnor som grupp, dvs att dom är objekt för min sexualitet, lyser upp vardagen med sin förmodade skönhet och för att de för in omsorg om både människor och miljöer (läs kaffe och gardiner) i de flesta sammanhang. I värsta fall för att dom förväntas vara mjuka, uppmärksamma och har ett beundrande förhållningssätt till männen i sin omgivning. Ibland är ovanstående, eller delar av det, inte ens undertext, utan klart utsagt.

 

Jag älskar inte alla män. Det är ju inte möjligt och det är rent av dumt att uttrycka kärlek på gruppnivå. Men jag respekterar och tror på män vilket grundar sig i min människosyn som säger mig att män är lika mycket värda som kvinnor. Och ja, jag tror på fullaste allvar att man bör se på män som intellektuellt och känslomässigt jämbördiga med kvinnor. Det innebär bland annat att det inte är ok att objektifiera dem eller föreskriva dem egenskaper som grupp.

Jag tror att män liksom kvinnor har en inneboende potential för ömsesidighet och att de har potential att på riktigt, helt och fullt, dela det både det känslomässiga och praktiska ansvaret i nära relationer. Jag tror till och med att de kan dela ansvaret för vård och omsorgssverige. För de barn, gamla, sjuka och funktionshindrade som vi har ett gemensamt ansvar för.

Jag tror med en dåres envishet, gud hjälpe mig, att män kan ta ansvar för sin sexualitet och sin aggressivitet. Jag tror att de kan läsa signaler om när det är ok ha att sex med någon och när den tilltänkta partnern inte vill. Jag tror att de kan hitta andra strategier att hantera konflikter och inre smärta än att bruka våld.

Jag tror alltså på att män kan fylla en sund människas potential att relatera både till sig själva och till sin omgivning både praktiskt och känslomässigt på ett moget och ansvarsfullt sätt.

 

Att statisktiken på alla dessa punkter beskriver en annan verklighet, dvs att männen står för både det psykiska och det fysiska våldet i världen (jag skriver det utan omsvep då statistiken gör invändningarna i princip irrelevanta), att kvinnor som grupp fortfarande i hög grad dubbelarbetar både praktiskt och känslomässigt och i stort sett är de som vårdar och ger omsorg på ett samhälleligt plan, innebär givetvis en viss utmaning mot min syn på män som grupp.

 

Men, som sagt, med en dåres envishet och trots ett överflöd av erfarenheter som tycks motbevisa mig, står jag med fötterna stadigt planterade i tron på männen!" /Månika Morén Burström

Det var min mamma som formulerade sig så klockrent att man som feminist vill brista ut i sång och dansa över ängar med sina lurviga ben. För hur mycket kritik vi feminister än ger män, som grupp, så anser jag att vi är den grupp i samhället som har mest tilltro till män och deras förmåga till godhet, empati och eget ansvar. Alla andra vill dumförklara män, ursäkta våldtäktsmän med att de (i bästa fall) inte har någon språkförståelse alternativt är döva och i värsta fall med att de likt djur inte kan tygla sig om kvinnor visar hud, tänder, dricker alkohol eller sover... Boys will be boys är numera så uttjatat att jag vill kräkas en kaskad varje gång någon återigen nöter på den gamla slagdängan. Jag har hört allt ifrån: "Han är nog lite kär i dig" (läs: ta åt dig av komplimangen när han sliter i ditt hår) till: "Klär man sig sådär får man skylla sig själv, eller hur?" (läs: Du satt ju där och bjöd ut dig och han kan inte förväntas tygla sig). Antifeminismen, gemene snubbe och rättsväsendet vill få oss att se män som barn. Barn som vi kvinnor ska ha överseende med även om du blivit våldtagen medan du skrek dig hes. Hur ska han kunna veta att du menar det och inte tänder på att skrika tills halsen sväller igen? Feminismen ser män som fullvärdiga medlemmar av samhället. Lika kapabla till empati, våld, omhändertagande och förstörande som kvinnor. OCH TILL FULLO KAPABLA ATT FÖRSTÅ ORDET "NEJ", TA ANSVAR FÖR SINA LUSTAR OCH VÅRDA SÅVÄL RELATIONER SOM BARN OCH GAMLA. Feminismen ser pappor som fullvärdiga föräldrar, partners och vänner. Vi skojar inte bort kränkningar för att vi tror att män inte förstår bättre. Vi vet att de förstår bättre och kan ta ansvar för när de kränker och sårar andra. Ingen har en så positiv syn på män, en så mänsklig syn på män som feminismen.

Jag vet att det är obekvämt att vi är arga. Jag vet att det är läskigt med arga kvinnor som bryter normer och inte försöker behaga män DÄRFÖR ATT DET ÄR OVANT. Men försök inse att vi inte skulle kämpa och vara så, gud förbannat, arga om vi inte visste att män kan så mycket bättre än de visat så här långt i historien. Det är läskigt när någon utmanar den roll du gjort till din och som du inte kan skilja ut från ditt eget jag MEN fundera över hur bekväm den rollen, mansrollen, egentligen är...

Vore det inte bättre om vi fick vara oss själva? Det händer att kvinnor slår, våldtar och dödar men statistiskt kan vi inte blunda för männens enorma del i det våld som drabbar människor dagligen. Där finns en struktur, ett återkommande mönster medan kvinnors våld som regel är undantagen, anomalierna i statistiken. Här blir det viktigt att skilja på individ och struktur men också att skilja på den ilska som riktas mot män som grupp (strukturen) och dig som enskild man och make/bror/son/pappa/vän/rörmockare osv. De enskilda männen i mitt liv är djupt älskade. Men jag har problem med mansrollen och jag tänker inte hymla med det. Medan diskussionerna går varma kring manshat och rabiata feminister, går kvinnojourer på knäna och våldtäktsmän fria. Kan vi fokusera på den större bilden och det övergripande problemet?? Just du, som kränkt vit man, kanske inte känner dig priviligerad men som grupp sitter ni på mer makt, mer pengar vilket möjliggör förtryck av kvinnor som grupp. Jag skiter i undantaget: din grannes systers brylling har en fru som tjänar mer än honom. Jag har problem med strukturen som ger manliga arbeten högre lön och högre status. Jag har problem med frasen: "Du spelar som en kärring!" för jag är rätt säker på att INGEN tar det som en komplimang medan "Du har stake" är positivt.

Slutligen gör det mig rosenrasande och kräkfärdig att kvinnor mördas av män som säger sig älska dem men om någon andas kritik/avsky mot män som grupp blir det ramaskri. Du behöver inte ha snippa för att vara med i denna diskussion men du bör checka egot i dörren och ha koll på dina egna privilegier. Kvinnohat dödar, lämlästar och våldtar kvinnor medan manshat gör manliga krönikörer, förstå-sig-påare och bloggare ledsna på ögat. Feminismen må göra män obehagliga till mods men den daltar inte med dem och jag som feminist ser män som fullvärdiga medlemmar av vårt samhälle, kapabla till både gott och ont precis som kvinnor.

 Ytligheter - mitt nya hår - MyMamman goes My Little Ponny

Innan: Här är jag i min sedvanliga knut. Håret når till rumpan och jag orkar inte ha det utsläppt
 
Som sagt: det är väääldigt långt...
 
 
Numera: något mörkare och med turkosa slingor. Tyvärr är de svåra att fånga på bild men jag är nöjd och känner mig som en liten My Little Ponny varje morgon när jag borstar det... Det här är verkligen SÅ jag och jag blev tvungen att vara lite ytlig och fiska efter hyllningar eftersom jag känner att mer av mig själv nu sitter på utsidan. Vänta bara tills jag har en sleeve också...
 
 
 
P.s. No Poo is still the shit!! D.s.
 
 


Vad som händer och sker

Hej på er!
Jag håller på att skola in ungarna för fullt på en underbar förskola. Vi är ju inte bortskämda direkt och bara det faktum att de tar upp ledsna barn eller kramar dem gjorde mig glad och rörd. Det hände aldrig på förra stället. Man behöver heller inte leta ihjäl sig efter pedagogerna utan de finns till hands, TAR KONTAKT MED MINA BARN SAMT (trumvirvel och plats att dra efter andan) försöker lära känna dem. För att inte tala om att man inte behöver DRA ur dem information om hur dagen varit utan de berättar glatt och engagerat. Jag är i chock, barnen längtar dit och allt går i en rasande fart tills de mer tuppar av än somnar på kvällen.
 
Efter fem dagar på raken med en smärtnivå på 6-8 har det vänt och jag ligger stadigt mellan 3 och 5.
Jag vill egentligen inte erkänna det men jag kan inte låta bli att titta på "superspararna" i kanal 5. Men vad värre är... dear I say it?... jag inspireras nästa. Hela mitt liv har jag levt upp mina pengar varje månad, aldrig haft något att spara har jag tyckt. Jag finner "superspararna" oerhört osmakliga samtidigt som jag facineras: kan det verkligen bli över några pengar att prata om? Jag har koll på pengar och har jobbat kväller och helger + lov sedan jag var 14år men aldrig egentligen kunnat lägga undan något. Nu undrar jag vilket spartips jag ska prova först: 25 sekunders duschar, egenkokad roll-on eller flytta EN salamiskiva över en hel macka? Kanske kan jag spara 400kr/år...
Skämt å sido, jag kan inte vara snål men jag kan hålla bättre koll på mat, handlingslista och veckomenyer och på så sätt minska de månatliga kostnaderna. Jag känner mig peppad inför utmaningen att minska vår konsumtion och jag vet inte vad som besatte mig men jag köpte palt-mjöl och fläsk... Att göra sin egen palt känns rätt förryckt men nu när jag inhandlat får jag stå mitt kast och snällt koka paltar till frysen. Återkommer med resultat.
 
Imorgon ska jag till ortopeden. Hen ska ta en titt på mina ben och ha åsikter om huruvida det ska opereras, läggas blockader eller bara gå att leva med. Jag hoppas på kniven men det beror bara på att jag TROR mig veta vad som är fel och vill åtgärda det omgående bums. Är det något annat fel vet jag inte vart jag står. Teorin som jag och min husläkare har är att muskelhinnan skulle behöva snittas i smalbenen och därmed få bort den sprängande känslan jag har i benen. För övrigt har jag uber-dålig cirkulation i benen och fläckvis känselbortfall. Tänk om mina ben skulle kunna bli 25% bättre, eller bara fem. Alla förbättringar mottages tacksamt /Mvh sprängande ben
 
Det var uppdateringen om mig! Hepp!!


Om smärta

Okej, lite EDS-snack och prat om smärta.
Smärta är subjektivt. Om du och jag har ont finns det ingen som kan säga vem som har mer ont objektivt, det är smärtupplevelsen som bestämmer. Min egen teori är att rädsla spelar in. Om man känner kraftig smärta men kan identifiera den, vet vad som hjälper och var den kommer ifrån så blir smärtupplevelsen inte lika intensiv om man kan hålla rädslan borta med kunskap. Är det däremot en ny smärta, okänd och inget hjälper blir man rädd och smärtupplevelsen blir intensivare. Sedan spelar typen av smärta in dvs hur stark den upplevs och hur den upplevs (molande, sprängande, stickande osv). Men jag kan inte bevisa hur stark smärta jag har eller säga att den är starkare än någon annans. Däremot finns det en smärt-skala som sjukvården använder som patienten kan titta på och tala om vart man upplever att man är på den, från noll till tio. Den ser ut så här:
 
0. Ingen smärta.
1. Mycket obetydlig irritation – enstaka mindre stick/hugg av smärta. Det behövs ingen medicinering.
2. Obetydlig irritation – enstaka kraftiga stick/hugg av smärta. Det behövs ingen medicinering.
3. Smärtan är stark nog att distrahera. Milda smärtstillande medel (paracetamolibuprofen etc.) tar bort all smärta.
4. Kan ignoreras om man är ordentligt engagerad i något man gör, men är fortfarande distraherande. Milda smärtstillande medel lindrar smärtan i 3–4 timmar.
5. Kan inte ignoreras mer än en halvtimme. Milda smärtstillande medel lindrar smärtan i 3–4 timmar.
6. Kan inte ignoreras mer än korta stunder, kan bara arbeta korta stunder med ansträngning. Starkare smärtstillande medel (kodeinmorfinpreparat etc.) dämpar smärtan i 3–4 timmar.
7. Smärtan stör sömnen och gör det mycket svårt att fokusera. Man kan fortfarande fungera, men med ansträngning. Starkare smärtstillande medel fungerar bara delvis.
8. Mycket begränsad fysisk aktivitet. Läsning och konversering är möjlig, men med stor ansträngning. Illamående och yrsel träder in som en del av smärtupplevelsen.
9. Oförmögen att prata. Skriker eller stönar okontrollerat. Nära delirium.
10. Smärtan leder till medvetslöshet.
 
Jag har fått höra att jag tål ovanligt mycket smärta (tex när lokalbedövning inte hjälper och de får sy/dra ut tanden ändå. Eller under graviditeten med alla värkar, värk, operation/snitt och kräkningar) men ibland så anser någon att jag måste ha låg smärttröskel. Det är uteslutande hobby-tyckare som tror det men jag blir ändå ledsen eftersom det per definition anses vara en vek/dålig egenskap och för att jag varken kan bevisa motsatsen eller att det är så. Jag vet ju att min upplevelse är subjektiv och känslan av att vara gnällig infinner sig...
 
Av alla steg på smärtskalan finns det bara ett som jag inte haft på fyra år: noll, zero, nada. Generellt så ligger jag alltid mellan tre och fem oavsett medicinering. Jag tar dagligen starka preparat och inget gör mig mer fri från smärta än en trea. Det låter kanske vansinnigt men jag har en plan för min smärta och den är att acceptera och leva med all smärta mellan tre och fem utan att röra/höja medicineringen. Men då och då (ibland flera dagar på raken och ibland långt mellan dem) hamnar jag mellan en sexa och en åtta. I värsta fall högre men det är mer sällan. De dagarna måste jag bryta smärtan för att den inte ska urarta. Ett sätt är att inte röra sig alls men ibland så hjälper inte vila och är man uppe på en sjua är det svårt att ligga stilla. Får jag långa sådana perioder blir det svårt att äta, sova, tänka och i värsta fall svimmar jag. Det finns mycket få tabletter som alls påverkar smärta när jag har så ont men i bästa fall kan jag få ner den på en femma och somna. I värsta fall ligger jag vaken på nätterna och har svårt att inte låta/stöna och drömmer om att bli sövd och slippa hantera smärta hela tiden. Det känns som om jag ska bli galen. Hela kroppen slutar fungera och jag kräks. Mot illamående har jag tabletter liksom mot sömnlöshet men håller det på en längre tid så slutar det också att bita på mig. Det värsta jag vet är att ligga på en åtta i smärta och ta sömntabletter för att somna ifrån. För jag vet att jag kommer att vakna med värkande käkar och krokiga fingrar. Så planen är att jag lever med smärtan så länge den inte hamnar på en sexa eller mer och gör den det dundrar jag på med alla kanoner (läs: tabletter). Lyckas jag bryta det i tid kan jag få många "bra" dagar till nästa gång dvs ligga på mellan tre och fem, lyckas jag inte kan jag vara dålig i en vecka utan paus för att sedan sakta bli bättre, om jag sköter mig och undviker allt fysiskt, och komma ned på den accepterade nivån.
 
Just nu är jag i en dålig period, sitter i min rullstol och försöker distrahera mig från smärtan. Jag har inte lyckats bryta den och min doktor är inte tillgänglig för än i slutet på månaden. De som då pratar bakom min rygg och tycker att jag har låg smärttröskel?? Jaa, de måste ju få tro det... Jag önskar bara att de skulle kunna byta med mig en bra dag och se hur länge de skulle stå ut. Deras kroppar är ju inte lika slitna av smärtan som min men jag tror ändå att det skulle skrämma dem... Jag tror ändå att snacket skulle upphöra. Jag borde inte bry mig, men konstigt nog gör jag det. Hela mitt liv bygger ju på att folk fattar, annars fungerar inte min vardag och ingen kan förstå varför jag sitter i rullstol en dag och promenerar nästa. Kanske är min smärttröskel låg MEN det är inget någon kan veta, det är min upplevelse som styr och inga andra bevis finns. Min diagnos hjälper mig i de sammanhang jag tidigare var misstrodd men det finns alltid "tyckare" och jag skulle ljuga om jag sa att det inte påverkar mig. Så tänk på det nästa gång någon försöker påtala något om någon annans smärta. Vi kan aldrig veta med säkerhet hur ont de har och hur "känsliga" de är. Kanske bär de en oerhörd smärta. Jag har blivit ganska bra på att dölja min när den ligger mellan tre och fem men det betyder inte att jag någonsin är smärtfri. Det är ett tillstånd jag drömmer om.


SåDetSå - ett utkast...

En av de största missuppfattningen om feminister (förrutom att vi vill ha ett matriarkat, döda män och inte alls någon jämställdhet. Liksom den största missuppfattningen kring jämställdhet är att vi lever jämställt), och den finns också hos en del feminister, är att vi vill ta bort och ser ner på det typiskt kvinnliga. Idag anser jag att det är ett av patriarkatets största lögner: att vi måste bli mer som män för att respekteras lika högt, att vi måste vara hänsynslösa och självframhållande för att nå lika långt och att vi måste vara hårda. Jag minns damfotbollstränare och daminnebandytränare, i min ungdom, som skrek: "Kom igen nu gubbar!" till sitt lag... med kvinnor. Det gamla ordstävet att det är "kuk i någon" används på särskilda kvinnor som anses "hårda"/duktiga eller extra oblyga (kan ni tänka er det omvända? Att säga att det är fitta i någon när de presterar bra...?) På film (action) när det byggs starka kvinnliga karraktärer så ska de gärna vara fysiskt starka och slå killarna på fingrarna, eller spöa upp dem, samt uppvisa hårdhet för att de manliga karraktärerna ska respektera dem (självklart ska de mjukna mot den manlige huvudrollen mot slutet så att de kan återta sin plats som kuttersmycken innan filmen slutar.) Traditionellt manligt och traditionellt kvinnligt anses vara ett motsatspar där den ena delen alltid trumfar den andra och där de kvinnliga egenskaperna alltid har en mer negativ laddning än de manliga. Länge trodde världens ledande forskare och tänkare (MÄN) att kvinnan var en inverterad man. Som en man fast tvärtom och lite sämre i alla bemärkelser.
 
Som feminist är det viktigt att ha koll på sitt eget kvinnoförakt. Joo, jag skrev kvinnoförakt... hos en feminist. För inte heller vi har kommit undan indoktrineringen som löper som en röd tråd genom historien. Också vi (läs: många av oss. Jag kanske bara pratar om mig själv men häng kvar så ska jag förklara) har rynkat på näsan åt rosa, åt "överkänsliga" kvinnliga karraktärer på tv och vi har omedvetet värderat manligt beteende högre när vi går med på att få makt i utbyte mot att vi måste uppföra oss manligt och jobba dubbelt så hårt. 
 
Det finns en struktur bakom att vi sminkar oss, rakar benen och klär oss på ett visst sätt - inget snack om saken och all beundran till de som kan stå emot MEN jag, för min del, är färdig med att skuldbelägga och nedvärdera kvinnor och det vi traditionellt har valt och väljer. Jag tror vi kan klara att både se strukturen, och utmana den, samt kämpa för varje kvinnas rätt att VÄLJA att sminka sig/raka sig och klä sig sexigt. Jag kan kämpa för lika lön för lika arbete och delad föräldraförsäkring. Jag VÄGRAR skämmas för mina, traditionellt ansett, kvinnliga intressen. Jag vill kvotera in kvinnor i styrelser och på alla maktpositioner (eftersom jag anser att kvotering redan sker men att män kvoterar in män för att det känns tryggt) men jag kommer att försvara din rätt att baka cupcakes och pyssla med samma frenesi, försvara rosa, rätten att känna och reagera.
 
FEMINISM HANDLAR INTE OM ATT SUDDA UT DET KVINNLIGA UTAN OM ATT GE KVINNOR RÄTT ATT VÄLJA OCH VÄLJA BORT KÄNSLOR/UTTRYCK/INTRESSEN UTAN ATT STRAFFAS FÖR DET. BONUSEN FÖR MÄN ÄR ATT DE OCKSÅ FÅR VÄLJA OCH VRAKA I BLAND FÄRGER, INTRESSEN, KÄNSLOR OCH UTTRYCK. Slutgiltigt handlar det om att inga färger, känslor, intressen och uttryck ska vara "kvinnliga" vs "manliga" utan att alla ska få välja bortom normer och stereotyper. 
 
Feminism är att se strukturer som missgynnar kvinnor och vilja motverka dem, inte att dömma enskilda kvinnors livsval, diskvalificera dem från att uttala sig eller titta ned på det vi traditionellt anser kvinnligt.
 
Vilka har högre status: Justin Bieber-fans eller Zlatan-fans? Hur ser fördelningen pojkar flickor ut och tror du att det är en slump att en grupp har högre status och anses "sundare"?? Det tror inte jag. Vilket har högre status: Dans eller Hockey? Slump?? Det är heller ingen slump vilka av de som väljer hockey som får de bästa träningstiderna osv. Vilka tittar vi ned på mer: lättklädda kvinnor eller agressiva män?? Vilken chef har högre status: den som pekar med hela handen eller den som lyssnar och känner in?? Slump??
 
Det tror inte jag.
 
Om kravet för att jag ska få vara med och leka, dela makten och pengarna, med män är att jag ska anta traditionellt manligt beteende vill jag inte vara med och leka. Jag vill vara med, respekteras och betalas utifrån mina styrkor. Sådetså!!


Vad kommer man inte undan med i humorn och ironins namn??

Ibland tror jag att jag håller på att bli galen (och varje gång jag tänker den tanken försöker jag föreställa mig hur det skulle se ut. Skulle jag riva ut allt i alla hyllor som de gör på film när de blir utom sig eller skulle jag cykla runt i grannskapet naken spelandes på en trumpet? Det senare får mig i alla fall att le och känna mig särdeles o-galen varpå jag mår lite bättre) på riktigt. Jag har massor med hyggliga inlägg bland mina utkast men jag är aldrig tillräckligt nöjd för att publicera dem. Varje natt när smärtan eller rastlösheten håller mig vaken skriver jag ett vasst, argt och i vissa fall rent provocerande inlägg och mot slutet av dessa, ofta långa inlägg, tappar jag fart. Tycker att jag bör vänta på morgonljuset för att avgöra om det är bra nog att publiceras och i morgonljuset orkar jag inte tänka på något... alls. Förutom att ta mig ur sängen och dra en borste genom håret och möjligen vad barnen ska ha på sig men där stannar det. Tills mörkret gör mig rädd för att gå och lägga mig, musklerna krampar för givetvis kunde jag inte hålla igen idag heller och en slags oro driver mig upp ur sängen.
 
Då skriver jag till er igen. Om min ilska, mina drömmar och politiska åsikter. Sedan hamnar texten bland andra utkast och så börjar hela visan om. Jag vill vara vass och provocerande (jag älskar ju kvinnor som är det) men jag är rädd att det ska bita mig i baken, någon ska ta diskussionen IRL och jag orkar verkligen inte diskutera IRL. Jag vill gråta eller lägga mig ned och avlida när diskussionerna hettar till. För de flesta gånger någon tar en diskussion så vill de inte, ärligt, veta vad jag tycker eller varför. De vill trycka till mig och sedan skratta bort mina känslor med något påstående om min brist på humor... Är man feminist vet man vad jag pratar om. Vi har alla blivit på-pucklade och bortskrattade med förevändningen att något gjorts med humor eller ironi när sanningen är att man kan komma undan med allt möjligt i ironin och humorns namn. Det betyder inte att man respekterar den man samtalar med eller ens är intresserad av vilka motiv de döljer. Jag lutar mig ofta tilbaka och ser dem dingla betet framför mig, vill att jag ska nappa så att jag kan skrattas bort som en idiot eller i bästa fall som en idealistisk drömmare man kan klappa på huvudet. Jag nappar inte. Jag sparar min energi för de som är genuint intresserade eller de samtal jag kan ha med meningsfränder. Jag har slagits ned av humor-hammaren för många gånger för att gå på den enkla...
 
Men så sitter jag här ännu en kväll med "utkast-mappen" full av inlägg och orkar inte trycka på publicera... Jag får örfila mig till sömns och vakna redo att ta mig an världen, trycka på publicera-knappen och komma ur denna onda cirkel av opublicerade ord. Imorgon kanske jag orkar tänka på något annat än mig själv och mina futtiga problem. Imorgon går jag ut på planen igen och tar plats.
Åtminstone är det vad jag lovar mig själv och er innan jag smäller igen laptoppen för ikväll.
 
P.s. Jag har ett par bubbelgumsrosa Dr Martens i min ägo och de sitter som en smäck. D.s.
P.s.Nr 2: Nu trycker jag på publicera :) D.s.


Än finns tid att njuta

Hej på er trogna skara!!
Nu börjar vi om, ni och jag, ny termin, höst, slut på idyllen - nu kör vi!!
Jag försöker ta tag i mig själv nu. Maken börjar jobba, inskolning för barnen
, krig med försäkringskassan för My-mamman och mitt i detta denna värme som
får min hjärna att simma i svett och tänka semestriga tankar trots att verkligheten
sjösätts imorgon. Men jag vet så lite om mitt framtida liv på kort sikt. På lång sikt ska jag bli
gymnasielärare, författare(slash)bloggare, mamma till många barn osv. På kort sikt vet jag
inte om jag ska börja om med heltidsstudier i höst, vara sjukskriven eller något mellanting.
Jag ÄR sjukskriven, as we speak, MEN jag har förlorat min SGI (sjukdomsgrundande inkomst - en lång historia) så jag har fått vara utan pengar i sommar. Allmosor och omsorg från nära och kära
har hållit oss med glass i frysen, korv i kylen och vår egen saft från tidigare höstar har hållit
barnen otörstiga i värmen men för att citera min kära svärfar "Vi har levt på kärlek och hackat fågelkvitter". Så KAN vi inte fortsätta. Antingen får jag plugga heltid trots att min kropp
och hjärna skriker "NEJ!!" eller så måste jag ansöka om deltid sjukpension eller liknande.
Ett alternativ är att prova studera och ge sig i tid ifall jag märker att det inte fungerar - INNAN jag blir utbränd, vidbränd, utmattad och har krossat ansiktet mot en vägg. Jag har ju så lätt för att springa in i dem när jag blir entusiastisk och det brukar jag bli när jag pluggar...
 
Trots en massa värk i kroppen har jag njutit, varit lycklig och levt den idyll som bara en stor gård och treåringar kan framkalla hos en mig. Varje gång barnen försvunnit har jag hittat dem vid en bärbuske där de ätit sig o-hungriga på hallon eller vinbär. De har tjatat sig till att få äta äpplen, trots att det ännu bara är kart, och stolt hållit masken när de bitit i dem och sagt: "Mmmm, min tyck om" (för att sedan kasta äppelkarten åt fanders när de trott att jag inte ser.) I sommar har de sagt att de älskar mig för första men inte sista gången: "Min älsk mamma". Jag brukar alltid säga åt dem att de är älskade och att älska någon är att tycka om dem mer än "nomnom" (läs: godis). De har sovit hos mormor för första men inte sista gången, de har sovit i egna sängar åtminstone halva nätterna och de babblar öronen av oss. De har smutsat ner sig så att jag knappt känt igen dem, på den smutsen har det hamnat glass-fläckar och på glass-fläckarna har mer smuts fastnat så bubbelbad har varit ett måste de flesta kvällar. Det har pottränats, tapetserats om, nya möbler som vi fått från min mammas hus har flyttat in och förgyller vårt hem utan att det kostat något. Hennes hammock fick vi också och den gungas det i flitigt. Jag har varit på roadtripp med tre av mina syskon som 15-års present till lill-syrran. Då fick jag känna på hur det är att vara i köpcentrum med rullstol. Väldigt få affärer kunde jag ta mig in i och de jag kunde ta mig in i hade så trångt mellan hyllorna att jag snabbt gav upp.
Medan jag skriver till er kokar maken körsbärssaft och doften letar sig fram till min näsa. Jag älskar våra körsbär och ämnar plocka litervis att muntra upp oss med under vintern. Om några veckor mognar äpplen och plommon och då blir det fest. Jag önskar att jag kunde bjuda in er alla trogna läsare på plommonpaj och feministiska diskussioner då.
 
Min kropp känner värmen som fortfarande ligger som ett lock över oss och vill inte alls gå med på att det är över, att semestern är över och nya tider väntar. jag låter den leva i tron att det fortfarande är semester, tar en klunk torr cider och ser det sista avsnittet av "Orange is the new black" säsong 2. Än finns tid att njuta!!