Pepparkatter 2011 och den optimala lussekatten

Makens adventsfavorit är min juluppfinning PEPPARKATTEN.
(En bulle smaksatt med saffran OCH pepparkakskryddor.)
Hur man gör hittar ni här. När man bakar tillsammans med två
bebbar får man hacka i sig att dagen blir totalt kaos. Tiderna
kring pepparkattsbak passar föga med bebbarnas sovtider och
både de och jag blev helt degiga. Men rysligt gott blev resultatet.

När det kommer till lussekattsbak, och även vanliga vetebullar,
så finns det ett antal trix. Vissa vedertagna som:

* Använd en helvetes massa smör.
* Klicka i och jobba in rumstempererat smör. Inte smält.
* Använd sjuka mängder smör.
* Ta lagom med mjöl osv osv.

Mina tips är som följer:

- Välj ditt favoritrecept på vetebullar och tillsätt saffran i degvätskan.
Jag väljer Leilas recept men skippar kardemumman till förmån för saffran.

Ingredienser
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
12 dl vetemjöl special

- Använd djävligt mycket smör, i detta fall lägg till 25g eftersom saffran
torkar ut degen, liksom russin.

- Snåla inte på saffran! Vem vill ha fjösgula bullar? Nej, brandgula ska de va´!
Jag använder två brev till en omgång av receptet ovan. Hur ofta är det jul liksom?

- Jag mortlar saffranet tillsammans med en matsked strösocker och tillsätter en
matsked vodka. Då löser sig saffranet bra.

- Gå inte undantagslöst på mängden mjöl i receptet. Hur mkt du behöver beror ofta på
hur du mätar. (Om du häller upp allt, luftigt i ett litermått eller om du mätar deciliter
för deciliter packas det olika hårt.) Gå istället efter hur degen känns. Då går du aldrig fel.
Jag tar hellre lite för lite än för mycket. Degen ska gå att hantera med händerna. Men bara
juss å pass :), släppa från kanterna och vara smidig, inte hård.

- Till detta recept lägger jag till minst två matskedar vaniljsocker. Ett trick jag lärt av
min mamma som påstår att de blir degigare då. Och det gillar jag. Om det stämmer
har jag inga belägg för förutom att hon alltid bakade de saftigaste och pösigaste lussekatterna.

- Mandelmassa, nutella, vitchoklad, mörkchoklad eller extra smör, som fyllning
har aldrig skämt en lussekatt! En favorit är mörk chokladkräm smaksatt med lite rom.

Har ni några tips och trix?

Pepparkatter




Sofie

Åhh, vilken lycka... jag har en mor som bakar supergoda katter, en svägerska (du) som oxå gör det och tydligen oxå en svärmor (aldrig smakat hennes)... och jag själv(om man får tycka det själv). Det borde betyda ALDRIG MERA torra och tråkiga lussekatter till advent!!! :-)



Förresten... Twilight har haft premiär, har du tid, ork och lust att se den på bio nån kväll... vi får isåfall planera in nån kväll med de andra tjejerna!



Trevlig fredagkväll, Julia! :-) Kramis



URL: http://sofiesilwer.blogg.se/


Jenny Andersson,

Måste pröva pepparkatter.

Har köpt på mig 10 kuvert saffran. Kan ju vara svindyrt nästa år,men hinner kanske använda allt i år få se.



För övrigt tycker jag så mycket om att läsa din blogg,för den är så underhållande.

Du är så fantastiskt bra på skriva och formulera dig.



URL:


Malin

Jag hör till skaran som nyss (!!) upptäckt detta med mer smör för saftighet. Hade en hel massa smör i mina vanliga kanelbullar. Massa i degen och lika mycket i krämen sedan. De blev goda, men väldigt väldigt feta Fingrarna blev kladdiga av allt smör och det blev fett på formen, så mycket att pappret blev aldeles genomskinligt och nästan smälte. "Ska" det vara så? Blir det så för dig? Vette tusan om det är värt allt smör om det ska vara så...



URL: http://nilam-in-toto.com





NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?