Tips till dig med smärta - tackla vården - MyMamman

Jösses vilket osammanhngande och spretigt inlägg jag lyckades knappa ihop igår då!
Så går det när en skriver i affekt...
Jag tycker att hela världen är full med kvinnor som har ont och som fått skamliga bemötanden av vården. Jag kan ur minnet räkna upp åtminstone ett dussin kvinnor som jag är bekant med eller känner till som har värk och som förutsätts ha psyiska problem, simulera eller vara ute efter tabletter. Kvinnor som sökt för allt från magsmärtor, värk, huvudvärk till ångest förminskas och erbjuds psykofarmaka istället för smärtlindring. I många fall är det helt rätt eftersom många, inklusive jag, blir trötta och får ångest/sömnproblem av sin smärta och för ytterligare några är det psykosomatiskt men av alla män jag känner som sökt för smärta har inte en enda blivit erbjuden stämningshöjjande tabletter. I deras fall kanske det hade behövts lika mycket men där är inte grundinställningen: Psykiska problem. Karlar har ont oavsett uppenbar orsak medan kvinnor, på vars kropp man inte finner en uppenbar orsak, antas "fokusera för mycket på sina krämpor". Detta missgynnar kvinnor med smärta till följd av sjukdom el skada och män som har psykosomatisk smärta. Båda grupper missgynnas men bara en förminskas och kränks generellt. För visst finns män som kränkts svårt av vården, självklart, men är de så många att det är ett strukturellt problem?? Jag vågar mig på att, utan forskarutbildning, tvivla...
 
Jag är helt på det klara med att kropp och själ hänger ihop. Många med smärta har nytta av träning, lägre tempo, mindre stress, Yoga, Mindfullness och KBT. Ytterligare några kanske behöver höra att de ska fokusera på det roliga i livet (även om jag tvivlar på att de är mer än någon enstaka). Jag har själv krigat mig till KBT, samtalsterapi, vattengympa, sjukgymnastik och träning på recept. Jag tar pauser på dagarna, jag håller på med mindfullness och varma bad. För att inte tala om att jag använder min tens-apparat, mitt bolltäcke OCH fokuserar på livets goda. Jag försöker behålla intressen, sociala kontakter och få en nypa frisk luft varje dag. Jag gör ofta saker som jag vet kommer att kosta i smärta men jag gör dem för att det är värt det. Vad vore livet utan en kort promenad, en god kopp kaffe eller en sen kväll med en god vän?
 
Så, jag argumenterar inte för att ingen skulle ha psykosomatisk smärta. Givetvis är måendet, kroppen och själen komplexa faktorer som samverkar. Men varför är ingen intresserad av att undersöka, hjälpa eller gå vidare med mina vänners problem? Hur kan det komma sig att alla dessa kvinnor ALLA antas ha psykiska problem? Detta trots att flera av dem, inklusive jag, HAR en diagnos som innehåller smärta. I mitt fall progressiv och kronisk smärta. Ni blir säkert överraskade att höra att det knappt forskas alls på EDS. Att många läkare inte vet vad det är och att ytterligare några tror att det är så ovanligt att de inte behöver lära sig om den.
 
Jag har en fantastisk läkare. Han tror mig och följer upp, han verkar bry sig. Jag bävar för dagen då jag inte får gå till honom längre... Men utöver honom så har jag ännu inte träffat en läkare som orkat bry sig. En del har till och med sagt rakt ut att patienter som jag ska man inte lägga så mycket energi på eftersom man ofta utreder i onödan... Till min doktor lägger jag en bra koordinator och en bra arbetsterapeut samt sjukgymnast. Jag har haft tur. Det har bara tagit fyra år att hitta rätt eller beroende på hur man räknar, ett helt liv.
 
Mina enda tips om du är en kvinna (eller man) som har ont är att söka vidare. Byt doktor tills du hittar en bra. Sök stöd i andra proffessioner som psykologer, kuratorer, arbetsterapeuter och sjukgymnaster som kan backa upp dig. Byt hälsocentral om du går bet, det har du rätt att göra. Maila eller sök upp experter. Bland de bästa tips jag fått har varit via mail från smärtläkare som engagerat sig utan att ta betalt. Jag har också lagt ut egna pengar på att åka till privatläkare men det håller inte i längden om en inte är rik. Jag sparade och lånade för att få min hjälp. Läkare som är duktiga på smärta är som regel också frikostiga med goda råd eftersom de vet att de är för få och att behovet är enormt. Vänner/familj/bekanta som orkar följa med till läkare osv samt förkämpar som orkar kämpa när en själv inte orkar hjälper. Mina föräldrar och make har betytt enormt och alla mina syskon har besökt akuten med mig vid något tillfälle. Se till att det finns vittnen när du besöker specialister ifall du skulle bli misstrodd, personer som bevittnar kränkningar.
 
Kanske finns det fler bland er läsare med goda råd för den som vill börja bena ut orsaken till sin smärta? Kommentera gärna! 


Anne

Hej! Ledsamt att höra om du har blivit bemött inom vården, jag jobbar själv där och vet att det är i många fall precis som du beskriver. Däremot ville jag poängtera en sak med att få stämningshöjande utskrivet mot värk. Man har upptäckt på senare år att t.ex SSRI-preparat och TCA (tricykliska antidepressiva( har en smärtstillande effekt, som brukar fungera bra mot exempelvis nervsmärta eller magsmärta vid IBS etcetera. Så att man skriver ut detta är för att få effekt mot värken - inte att man tycker att patienten är deprimerad etc. Dessa preparat är ju inte beroendeframkallande, har inte samma blödningsrisk som NSAID (ipren, voltaren, etc) så därför används dom. När det gäller utredning så är ju t.ex huvudvärk väldigt vanligt - så här vill man hitta dom som har någon allvarlig sjukdom/blödning/tumör i huvudet, får man inga sådana varningssignaler under samtalet eller vid klinisk undersökning inklusive nervstatus ska man INTE t.ex röntga huvudet, för att undvika bestrålning. Samma sak med magsmärta, har man inte varningstecken som t.ex blodig avföring, stor viktnedgång och massa andra "röda flaggor" beroende på ålder och hur länge man haft symtom etc, kan det vara rätt att INTE driva utredning vidare och så, självfallet ska man ju ta vissa blodprover och göra en noggrann klinisk undersökning, vilket jag dock VET att det slarvas med. Men ofta hör man folk säga t.ex jag hade så ont i ryggen, säkert diskbråck, men jag får då ingen magnetkamera-röntgen. Denna undersökning gör man i regel endast för att kartlägga inför operation etc. Dock vet jag precis vad du menar med arroganta äldre män som misstror kvinnliga patienter, men tror att den generationen blir mindre och mindre vanlig dock!

Svar: Jamen precis Anna. Jag försökte ha både hängslen och livrem i detta inlägg för att visa att jag absolut inte har problem med ssri-preparat utan hur olika de skrivs ut. Min poäng är delvis att män går miste om dessa preparat medan kvinnor får dem innan man ens klämt på den värkande kroppsdelen vilket gör att de känner sig förminskade. Jag äter själv ett ssri -preparat i tron att det kanske hjälper min smärttröskel att bli högre bl.a. Nu råkar EDS vara svårmedicinerat och mycket få tabletter inkl. opiater fungerar på en del av oss. Självklart måste patienter förstå att det ibland kan vara till nackdel att utreda in absurdum men bland mina bekanta, och i mitt fall, handlar det om att inte ens titta på kroppsdelen som smärtar och inte resonera kring olika orsaker. Jag tror att smärta, även min smärta, kan vara psykosomatisk men det spelar ingen roll hur mycket jag själv gör på den fronten (ACT, KBT, Mindfullness, träning osv) jag bemöts nio av tio gånger som en "värk-tant". Man frågar inte var det gör ont utan man frågar ifall jag är "väldigt orolig för att det ska vara något livshotande" dvs man fokuserar på oro, ångest och i vissa fall hypokondri. Detta är inte onödigt, inte alls, MEN om man respekterar en person så tycker man att den första frågan skulle vara "var har du ont?" följt av "Får jag titta?".
Men jag förstår din poäng. Många mätar sjukvårdens kompetens i hur många röntgenundersökningar och sprutor de får och klagar när inte varje test som existerar utförs. Jag syftar snarare på de läkare som bestämt sig vem man är innan man träffats utifrån att jag är kvinna och har värk...
Jag anser att det finns ett mönster som gör folk kränkta och som missgynnar både kvinnor men också de män som inte erbjuds SSRI-preparat.
Jag hoppas att du har rätt ang. generationsfrågan inom läkarkåren. Då finns det ju hopp för framtida människor med värk. Sedan är kanske en av de stora faktorerna tid. Ni som jobbar inom vården jobbar ju mot tiden och jag har all sympati och beundran för att man stannar kvar trots en stressig vardag. Många av er är tvättäkta hjältar! Kram på dig!
aliaslillamy



URL:


Julia

Ursäkta Anne! Du heter ju Anne inte Anna, Sorry!



URL: http://aliaslillamy.blogg.se





NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?