Kalla saker för vad de är!

Några dagar har det lurat i mitt bakhuvud, medan jag tar in omvärlden och processar språket, med vilket omvärlden förmedlar sina nyheter. Det handlar om hur vi använder ordet sex. Otaliga gånger ser jag rubriker av typen: "Svenska män åker till Thailand och köper sex av barn", "man åtalad för sex med djur" osv osv etc etc. I dessa meningar som flyter förbi i det dagliga mediaintaget finns ett fundamentalt och viktigt fel enligt mig. Man KAN inte köpa sex av barn - man betalar för att våldta dem!
Man kan inte ha sex med djur - man våldtar dem. Djur och barn kan inte ge samtycke i den mening att sex med dem ALLTID är olagligt, en våldtäkt. Naturligtvis finns gråzoner då en femtonåring har sex med en fjortonåring men det är EN ANNAN diskussion. Det jag vill diskutera är hur vårt språk kring våldtäkter förminskar brottet i samma stund som vi väljer att säga sex istället för våldtäkt. Många män åker till fattigare länder och betalar för att våldta barn. Mannen åtalades för våldtäkt på ett djur. Det här måste vi fatta och justera språket i enlighet med det.
 
Själv skulle jag vilja gå så långt som till att säga att en inte kan köpa sex. Jag tycker att man köper rätten att ANVÄNDA en annans kropp till sin egen njutning. Sex är ömsesidigt och inga pengar i världen kan köpa en människas vilja, preferenser och lust. Det en kan köpa är en kropp att använda och betala för den användningen. Det kaske finns frivilliga och lyckliga prostituerade MEN du har fortfarande inte köpt deras lust, känslor och vilja. Du har köpt en kropp att penetrera - du har inte köpt sex.
 
Jag tror att språket håller en av nycklarna till dett mer jämställt samhälle. Att vi måste kalla saker för vad de är, vi måste våga ifrågasätta våra egna formuleringar liksom andras och vi måste skapa ett mer neutralt språk där patriarkatet inte kan smyga sig in och förminska de brott som begås av män mot kvinnor, barn, djur och andra män mfl.
 
Det var dagens tankar!
 





NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?