Det är inte en komplimang att någon kränker din personliga sfär eller att någon recenserar dig utan att du bett om det. Det är inte en komplimang att någon ser dig som så lite värd att han kan kränka dig och sedan bli förbannad när det inte är uppskattad

 
Satt och pratade feminism med maken ikväll. Vi pratade om den här
myten att kvinnor sitter på mer makt i samhället eftersom vi bestämmer
om det ska bli ligga av eller inte. Som om det faktum att vi har snippa
väger upp hur den politiska, ekonomiska och sociala makten är koncentrerad
hos män. Som om ett "nej" alltid respekterades och som om de som våldtar
blir straffade i mer än undantagsfall. Ett argument jag ofta stöter på i kommentarsfält
när privilegier diskuteras är hur kvinnor ska vara tacksamma för oönskade
sexuella inviter av män (och här kommer poängen, för det måste ju vara ett skämt)
och att män gärna skulle vilja utsättas för samma sak av kvinnor...
 
Jag vet, det låter som ett skämt men eftersom det används lite väl ofta kräver det kanske närmare analys. Oönskade sexuella närmanden kallas OÖNSKADE för att det inte är något som är önskvärt.
 
 
Random vit, kränkt cis-man (som är sur för att han inte får ligga så ofta som han vill) kan inte jämföra OÖNSKADE sexuella närmanden med att kvinnor han anser attraktiva raggar på honom. Ett oönskat sexuellt närmande, likvärdigt med vad vi kvinnor utsäts för regelbundet, skulle kunna vara:
 
Att någon han inte är intresserad av, som kanske till och med äcklar honom och är honom fysiskt överlägsen gör närmanden helt oprovocerat. Kanske har denne börjat trevligt med ett hej. Vi tjejer är vana sådana situationer och har strategier för att hantera det som att lämna platsen, ignorera eller säga/fräsa ifrån. Vad som sedan händer är att denne person är påstridig, påpekar hur trevlig hen är och hur otrevlig en är som inte tar tillvara på snällheten. När det då (om en inte lämnat platsen) urartar med tafsande eller verbala kränkningar går det inte att göra rätt. det går inte att vänligt prata sig ur situationen och det går inte att vara otrevlig. För vilken strategi en än väljer så är en "surfittan", "teasern" eller en "bitch". Har en tur så lämnar en platsen med glåpord, verbala kränkningar och hot kastade efter sig. tar en sig inte ur situationen kan en råka ut för ett fysiskt övergrepp. DET är oönskade sexuella närmanden. En går inte fri från dem på dagtid i det offentliga rummet, på busshållplatsen eller på krogen. det spelar ingen roll hur en än klär sig eller hur en för sig. Att hastigt lämna en plats med hoten flygande över huvudet är något de flesta kvinnor jag känner upplevt och omedvetet finns det i vår sinnesvärld när vi äntrar det offentliga rummet. För det är inte ett offentligt rum, det är ett manligt rum.  Är vi så dumma att vi bemöter män med ett öppet sinne och är trevliga tillbaka så blir vi snart varse att vi blir skyldiga dessa män något, enbart för att de varit trevliga. Vi är skyldiga att lyssna på dem, lyssna på dem recensera oss och, enligt vissa, skyldiga dem sex i någon form. Vi ska vara tacksamma.
 
För de män som säger sig önska oönskade sexuella närmanden har helt enkelt inte koll på ordet Oönskade. "Jag har minsann blivit raggad på av okända kvinnor och inte blivit traumatiserad av det"
Nää, för isåfall var de antingen inte oönskade närmanden eller så slapp du bli traumatiserad för att du var fysiskt starkare och aldrig egentligen befann dig i fara. Kom igen när du stått med ryggen mot väggen med två män framför dig, som spärrar flyktvägen, och enskilt är starkare än dig. Det har hänt mig och var allt annat än mysigt.
 
Det här resonemanget som mindre inteligenta varelser för öppet visar hur svårt det är att känna empati med kvinnor om en är man. Hur deras sexuella fantasier av att bli uppraggad av en vacker främling gör stopp i ledningarna och gör det omöjligt att föra ett inteligent resonemang.
 
Oönskat är inte "i hemlighet önskat" eller "jaja, jag är inte så sugen", oönskat är något en aldrig vill uppleva. Något som gör en rädd, som påverkar hur en klär sig och för sig i det offentliga rummet.
Det är inte en komplimang att någon kränker din personliga sfär eller att någon recenserar dig utan att du bett om det. Det är inte en komplimang att någon ser dig som så lite värd att han kan kränka dig och sedan bli förbannad när det inte är uppskattad. Det är inte en komplimang att behöva fly för att du är rädd.





NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?