Varför feminismen är ENKEL

Alltså feminism är så enkelt för mig. Jag inte bara tror att det är rätt sätt
att förändra världen, jag MÅSTE tro det. Allt annat vore outhärdligt.
För låt oss tala klarspråk!
 
Antingen tror en att könsrollerna är biologiska. Ett obrytbart beteende som drivs
av biologi och flockbeteende. Att män står för 98% av världens våld beror på testosteron
och något inneboende och oföränderligt. De är av naturen sämre på att känna empati,
är mer äventyrliga och sämre på att ta hand om barn, kommunicera samt läsa. Pojkar har
mer spring i benen och högljudda. De kan inte ta ansvar för sin sexualitet (det måste
flickor göra) och de är mer tekniska. Allt genom någon slags naturlag som är diffus men
självklar.
 
Eller så tror en, som jag, att könsrollerna är helt och hållet en social konstruktion. Något som
vi lär oss från dagen vi tittar ut. Att den påverkan vi utsätts för är både subtil och brutal och
eftersom mer och mer ihoptrasslat med vår egen identitet tills vi inte vet var den börjar och vårt eget
jag slutar. Något som påverkar oss i stort och smått (och ibland helt obemärkt) i varje del av vårt liv.
Som skapar grunden för maktstrukturer som förtrycker kvinnor på synliga och osynliga sätt. Som
begränsar våra pojkar och män till en aggressiv, mörk och hård roll som tar ifrån dem deras eget ansvar för våld, sexualitet och våld. Som begränsar deras lärande i skolan och inte uppmuntrar
(tom aktivt motverkar) att de läser och lär sig att kommunicera på ett ärligt sätt.
 Som gör kvinnor ansvariga för deras sexualitet, våld och känslomässiga utveckling. Som tar ifrån
män ett helt spektrum av färg, känslor och kunskap. (För att inte tala om vad rollerna gör med oss
kvinnor, men det här exemplet handlar mer om mansrollen.)
 
Om en tror på biologin, flockbeteende och testosteron- snacket (även om en tror på en mer diffus
variant än den jag beskrev) så anser jag att vi ska ge upp!! Alla män låses in eller får ha ett halsband med elchocker som följd av våld. trakasserier eller buffligt beteende. Alternativt ger vi upp på ett annat sätt (som är rätt utbrett idag). Vi ursäktar vålsamt beteende och sexuella trakasserier. Vi tar ifrån män deras ansvar och förmåga att själva välja beteende och så anpassar sig alla kvinnor till de som inte kan anpassa sig, männen. Vi håller oss inomhus alla dygnets mörka timmar (eller varför inte alltid). Vi klär oss i heltäckande kläder, viker undan i all konfrontation och umgås bara med kvinnor. Vi litar aldrig på män, är alltid på vår vakt och könssegregerar allt från dagis till arbetsplatser och badplatser. Hur låter det?? För är det biologiskt så har vi inte så mycket att välja på.
 
Är det däremot socialiserat. Något vi gör mot våra barn som sedan växer upp och marineras i sina könsroller tills de inte hittar sig själva. Om det ÄR socialiserat så KAN män både ta ansvar för sitt eget beteende och ändra sig. Vi kan isåfall påverka våra barn. Vi kan lägga tillbaka ansvaret, från offret, till förövaren. Män kan se sin egen roll och välja annorlunda. Våra pojkar kan få tillgång till hela världen och har samma förutsättningar att lära, sympatisera, läsa och hållas ansvariga för oacceptabelt beteende. Flickor behöver inte agera buffert i grupper utan får ta plats själva och slipper ansvara för gruppens stämning. Kvinnor är äventyrliga och män ömsinta allt efter personlighet. Vi behöver inte sätta etiketter utan kan låta människor vara just människor, individer som väljer som individer. Jag MÅSTE tro på den här vägen. Jag tror på socialisering och inlärda könsroller. Alternativet är att vi ger upp och låter världen gräva sin egen grav.
 
Ni fattar vad jag säger va??
De som tror på biologi är det riktiga manshatarna. de som tror att män är djur som måste omhändertas av oss civiliserade kvinnor. Det är NI SOM TROR PÅ DETTA som genererar manshat.
Feminister tror och VET att män kan ta ansvar, välja och känna empati. Vi vet att pappor är lika kapabla som mammor att ta hand om barn och vi vet att manlig sexualitet är, precis som kvinnors, möjlig att styra. Män kan naturligtvis välja beteende och välja att kommunicera. Pojkar kan välja att läsa och flickor kan välja att busa.
 
Djävla manshatande antifeminister!!
Er människosyn är fruktansvärd!!
 
Feminism är enkel för att den är den ENDA vägen.
Det är enkelt!!


SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma

Grymt! Håller med! Det jag alltid saknar från biologist-antifeminister när de besöker min blogg med sina långa uppsatser är LÖSNINGAR, men de har aldrig några. De berättar att "såhär är det rent biologiskt" och sen drar de. Jaha, men menar de då just det du skriver: Att vi ska ge upp? Låta världen ha sin gång och låta krig, våld och förtryck fortgå? Orimligt.

Svar: Orimligt och oacceptabelt ! Tack för peppen.Jag är så outsägligt trött på att människor säger att feminism är "svårt" och hänvisar till biologi i ena fallet (ofta de små sakerna som att pojkar är mer tekniskt intresserade och har mer spring i benen) men snabbt retirerar till socialisering när det kommer till våld, sexuella övergrepp osv (då är det socialiserat och massor med exempel på "mjuka män dyker plötsligt upp.) hur ska folk ha det egentligen? Visst jag fattar att man kan anse att det är en blandning av båda. Det är inte orimligt men att inte se kopplingen mellan de små och de stora sakerna... som du säger: "Orimligt"! Feminism är bara svårt när det kommer till att växla perspektiv eller objektifiering. då är det lite trixigare men något så enkelt som könsroller är faan inte svårt.

Ooops! Eldade visst upp mig en aning, men har hört dessa fraser ofta på sistone och blir helt uppgiven.

återigen: tack för att du läste! / julia
aliaslillamy



URL: http://minasannaord.wordpress.com


Sandra på Stökboet

Men du! Stort GILLA på det här :) Dagens sanning!

Svar: Tack! Jag känner mig så djävla "on fire" just nu!! Jag har hamnat i diskussion med folk som tycker feminism är svårt länge och det var så skönt att spalta upp det för mig själv. Efter det kommer en massa tankar men jag vill liksom låta det här stå för alla borde verkligen fatta att biologiargumentet inte kan användas hur-som-helst när det passar en själv. Då måste en vara beredd att ge upp tanken på en förändrad värld och börja låsa in folk på livstid istället. Lite hårddraget, men just nu känner jag så :Dtack för att du läser! har den största respekt för dina åsikter!! / Julia
aliaslillamy



URL: http://stokboet.wordpress.com/


Freja

eller hur! Klockrent!

Svar: Tack Freja! *Pyser av stolthet*
aliaslillamy



URL: http://frejareddevil.wordpress.com


Lisa

Hittade hit via Stökboet och vill bara tacka för en så klarsynt och klok text!

Svar: Tack snälla och välkommen hit!
aliaslillamy



URL:


Anonym

Du skriver alltid bra i detta ämne.

Men den dagen då du skrev detta hade jag en sådan dag, att jag inte orkade läsa/ta in något med minsta lilla "tyngd", så jag skrollade bara förbi...

Idag är jag GLAD att jag tog mig tiden att gå tillbaka och läsa detta!

MKT, MKT BRA SKRIVET!!

Svar: Tack anonym! Är du anonym eller vet jag vem du är? :DJag har också sådana dagar. En måste få vila från tyngre saker ibland för att orka andra. Tack snälla för berömmet, ibland har jag dagar då det verkligen behövs. / Julia
aliaslillamy



URL:





NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?