Bara för att du inte orkar, måste jag låta bli då??



Jag tror inte att folk i allmänhet är onda.
Jag tror däremot att man ofta är sig själv
närmast och gärna försvarar sitt beteende
för att slippa göra jobbiga förändringar.

Det är (tror jag) DÄR skon klämmer när
folk går man ur huse för att försvara könsrollernas
existens och det är därför folk missförstår
oss genusivrare. För att man går i försvar
direkt någon hotar min värld, det jag byggt upp.
Det känns jobbigt att ändra sig. Inte bara rent
praktiskt utan för att jag måste läsa på, ta att folk
tittar och ifrågasätter, att de missförstår. Jag
måste oxå försaka de "fördelar" (de må vara få)
som just min könsroll för med sig. Allt för att
förändra på lång sikt. Tanken tilltalar inte många
och då väljer man att missförstå och uppröras
för att skifta fokus från grundfrågan:

"Vill vi att våra barn ska växa upp och få
maximalt med möjligheter och inte dömas
utifrån vad de har mellan benen??"

Istället gormar man om hur tråkigt ett könlöst samhälle skulle bli. Som om det är DET genusivrarna förespråkar!?

Man hojtar att kvinnor ska vara kvinnor och män ska vara män. Jaa, skulle det förändras bara för att jag uppmuntrar de mjuka sidorna hos min son eller klär honom i ALLA färger (även rosa)??

Folk säger med spetsiga röster att "min son valde bilar framför docka utan min inblandning". Jovisst, kanske utan DIN inblandning, men knappast utan inblandning från samhället i stort. Men även om det vore så att han valde bilen helt av egen vilja så bevisar det väl ingenting. Det bevisar att barn är individer och gillar olika saker. Han behöver ju nödvändigtvis inte ha valt som han gjorde för att han har snopp. Helt utan påverkan skulle en tjej lika gärna kunna ha valt bilen. Jag tror fullt och fast att skillnaderna är på individnivå, inte baserat på kön.

Men jag förstår att det känns jobbigt att gå emot det som etsats in i oss sedan barnsben. Att klä sina barn mot strömmen. Rädslan för mobbing och ifrågasättande från vuxna. Just därför kritiserar jag inte människor som väljer att följa strömmen. Jag säger bara att jag kommer att FÖRSÖKA göra annorlunda. men även det provocerar. Innerst inne tror jag att de flesta föräldrar vill ha söner som kan definiera och prata om känslor och döttrar som tar för sig och står upp för sig själva.

Tyvärr får man inte det gratis i dagens samhälle. Man måste göra jobbet! Jag respekterar om DU inte orkar om du kan leva med att JAG faktiskt gör det. Jag gör det inte som ett statement MOT dig. Jag gör det för min egen skull.

Frågan om hur vi uppfostrar och klär våra barn är inte en liten fråga, men den ÄR på lång sikt. Lönegapet kommer inte att minska drastiskt för att vi blir genusmedvetna men kloka, ömma och självsäkra barn kommer att kunna visa vägen.

Om du väljer att bli mer genusmedveten betyder det INTE att du ALDRIG kan sätta på din dotter en klänning. Det betyder bara att du tänker till innan du köper kläder eller leksaker. Har du en vettig balans?? Får dina barn alla möjligheter?? Hur kommer ditt barn att bemötas när de bär vissa kläder? Kan du variera garderoben så att pojkar inte alltid blir bemötta som tuffa och flickor som söta??

Du gör inte ett politiskt statement av ditt barn, du ger dem fler möjligheter.

Kärlek och harmoni!



Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Fy fan va bra. Jag ryyyser



URL: http://bloggande.ninaruthstrom.se





NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?